A Volánbusz Zrt. is kedvet kapott a cenzúrához: a távolsági járataikon díjmentesen igénybe vehető fedélzeti wifis internet szolgáltatásuk megakadályozza a Kuruc.info oldalainak letöltését.
A tegnapi napon a Szekszárdról 11:45-kor induló távolsági autóbuszjárattal szándékoztam Budapestre utazni. A majd két és fél órás utat internetezéssel akartam eltölteni, de a DDKK (Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt.) által üzemeltetett buszon – szokatlan módon – nem volt WiFi-elérhetőség.
Zoom
Más gondok is akadtak, ugyanis a keresztúri pihenőhelyen „kényszermegállást” kellett végrehajtanunk, mert elfolyt a busz hűtővize. A menetrend szerint 13:25-kor Dunaújvárosból Budapestre induló Volánbusz-járat vett fel bennünket, amely már fedélzeti WiFi-szolgáltatást is nyújtott, igaz nem teljes körűt, ugyanis a Kuruc.info megnyitása után egy „Block” felirat jelent meg a mobiltelefonom képernyőjén. A többi felkeresett oldal minden további nélkül letöltődött.
Zoom
Egyszerűen érthetetlen, hogy egy közúti közszolgáltatást végző állami cég hogyan engedheti meg magának, hogy morális vagy politikai alapon információkat szűrjön vagy zárjon el a nyilvánosság elől! Haladó baloldali-liberális „demokrata” körökben nagy keletje van manapság a cenzúrának (Facebook, Youtube, Twitter stb.) – a bolsevikok is tanulhatnának tőlük –, én viszont mint magyar állampolgár kikérem magamnak, hogy egy szerepzavarba került személyszállító cég (amúgy a nemzeti vagyon része, tulajdonosa a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.) magát „Nagy Testvérnek” képzelve vonja meg tőlem a szabad tájékozódáshoz való alapjogot.
Szekszárdról vonattal akartam Pestre utazni, de több mint három órát kellett volna várnom. Legközelebb kivárom, mert a MÁV-START Zrt. járatain elérhető a Kuruc.info. Ennyit megér az ügy.
Verőcei Tibor