Pár saját gondolatot és tapasztalatot szeretnék megosztani arról, hogy milyen az, amikor egy városrész elcigányosodik: Pécsett a Németh László utca lakótelepe és környéke pár éve még egy nagyrészt tisztességes magyarok lakta környék volt. Van minden errefelé, amire csak szüksége lehet egy családnak: kisboltok, étterem, több játszótér, bölcsőde, óvoda és sétatávolságra több iskola is.
De mi történik akkor, ha egy ilyen környékre cigányok költöznek? Ha egy olyan cigány család költözik be egy tizedik emeleti lakásba, ami kábítószerrel kereskedik?
Nos, lehet sokakban felmerült már a kérdés, mikor rendőrségi videókban látják, ahol kábítószer-kereskedőket kapcsolnak le, hogy ugyanúgy a lepusztult cigánytelepen élnek, akkor is, ha esetenként havonta akár több millió Ft-ot is keresnek. Ennek nagyon egyszerű oka van: ha olyan történik, ami egy tisztességes magyarok lakta környéken már mindenkinek feltűnik, és már rendőrt is hívnak, azért a cigánytelepen még semmi sem fog történni.
Zoom
A "bika" nevű új dizájnerdrogtól zombivá vált cigányok (illusztráció; forrás: RTL Híradó)
Kik vesznek kábítószert? Esetünkben a kereskedő herbált árul, ami a legalja kábítószer, tehát kik vesznek herbált, vagy más néven biofüvet? A büdös és koszos, szakadt ruhájú, igénytelen cigányok. Mivel a kereskedő a legfelső emeleten lakik, a drogos cigányok csak lifttel tudnak feljutni hozzá, ez viszont azt is jelenti, hogy minden esetben várniuk kell a liftre a lépcsőházban, viszonylag sok időt, ami pedig azt eredményezi, hogy hirtelen nagyon sok láthatóan nem helyi lakó (hanem jöttment, koszos cigány) kezd el a lépcsőházba bejárkálni, majd várni a liftre, közben hangoskodnak, köpködnek és szemetelnek.
Több magyar lakó is volt, akiket már annyira zavart a kosz és a szemét, hogy saját maga takarított a lépcsőházban, és többen jelezték már a közös képviselőnek is, hogy zavarja őket a kösz, az igénytelenség és a putrisodás. Ezért azonban még nem lehet rendőrt hívni.
Azért valljuk be, nem nehéz kitalálni, hogy amikor igénytelen cigányok feszülten várnak a lépcsőházban, majd alig pár perc múlva jönnek is le boldogan, akkor nem egy állásinterjún voltak, és nem egy jól fizető tisztességes munkahelyre vették fel őket, és nem a szerződés van a zsebükben, hanem kábítószer. Szóval a legtöbb lakó tudja, hogy kábítószert árulnak a lépcsőházban a cigányok a legfelső emeleten.
De mi történik akkor, ha a drogos cigányoknak nézeteltérésük támad a kábítószer-kereskedő cigánnyal? Ilyenkor van a "szóváltásba keveredés". Ez az eset úgy kezdődött, hogy 2020. szeptember 3-án, 21:05 körül veszettül dudált valaki az autójával, majd kicsivel később el is kezdtek ordítozni többen. Erről mellékeltem is egy hangfelvételt, amit este 21:10-kor rögzítettem. A hangfelvétel leirata, amennyire hallható:
- Gyere, te biós (értsd: biofüves) kurva, baszik a feleséged, te kutya!
- Nem mersz, mert a Diát küldöd mindig, a kurvád!
- Gyere, te faszszopó kurva, Márkó geci!
- Gyere, kurva!
- Kurva Márkó!
- Gyere le, Márkó geci!
Ezeket mind a drogos cigányok ordibálják az utcáról a legfelső emeletre címezve. Ez alapján azt is lehet tudni, hogy a kábítószer-kereskedő cigányt Márkónak hívják, a feleségét pedig Diának. Ez akár hasznos információ is lehetne a rendőrségnek.
Majd kicsit később 21:15-kor már a kábítószer-kereskedő cigány is csatlakozott a "szóváltáshoz", ennek a leirata:
- Várjátok meg a rendőröket, ti kurvák!
- Attól vagy kemény, te kurva?
A hangfelvétel szerint a kábítószer-kereskedő cigány lehetett az, aki kihívta a balhézó drogos cigányokra a rendőröket. Nagyjából 21:20-kor meg is érkeztek a rendőrök, legalább két autóval, de addigra már a drogos cigányok rég elhajtottak az autójukkal.
A rendőrök gyalog, elemlámpával körülnéztek a környéken, de más nem történt. Emlékezzünk, hogyan kezdődött: a cigányok veszettül nyomták a dudát, a rendőrök mégsem autóval menekülő cigányokat kerestek, hanem gyalog körbenéztek. Nem kérdeztek meg senkit, hogy hátha valaki felírta a rendszámot.
Ha a lépcsőházba becsengetnek, a legtöbb lakó szerintem el tudta volna mondani, hogy a tizediken lakó kábítószerrel kereskedő cigányt kellene megkérdezniük, hogy milyen nézeteltérése támadt a többi cigánnyal, és miért alakult ki a szóváltás. De semmi ilyen nem történt, nem érdekelte őket, nem akartak nyomozni, nem akarták megtudni, hogy mi történt, miért történt.
Pár hónapja is volt egy hasonló eset, ugyanemiatt a kábítószer-kereskedő cigány miatt, hogy fényes nappal az egyik drogos cigány vásárlója (többször lehetett látni bejárkálni a lépcsőházba, vélhetően vásárolni) kezdett el hasonló stílusban, bár akkor egyedül üvöltözni. Akkor a rendőrök hamar kiértek, velük szemben volt egy szóváltás, rá is lökött az egyik rendőrre a cigány, ezután bilincselés, motorháztető majd a rendőrautó hátsó ülése. Legszórakoztatóbb jelenet az volt, mikor a cigány a rendőrautóból üvöltözött, hogy ő rosszul van és vigyék a kórházba. Így is lehet autót bérelni, sofőrrel. Ez mondjuk közvetlen a játszótér mellett történt, ahol sok gyerekes család volt, a rendőrök ezután azért odamentek megkérdezni, hogy mi történt, vagy megnyugtatni a szülőket, akik végignézték az egészet.
De honnan lehet még tudni, hogy a környék kezd egyre jobban elcigányosodni? Legalább két szemetesnél is a környéken ki lett dobva rengeteg illegális hulladék (pl. matrac, bontási törmelék, bútorok stb.), mintha lomtalanítás lenne, de nincs lomtalanítás. Mindez jelentve lett a közterület-felügyeletnek két hete, de a szemét már azelőtt is hetekkel ott volt, mégse történt eddig semmi.
Régebben, ha ilyen volt, és jelentették a lakók, akkor pár napra rá jöttek a szemétszállítók, és eltakarították a szemetesek mellé dobott hulladékot. A költségeket pedig ilyenkor ráterhelik a lépcsőházra.
Most csak a közteresek nem jönnek már ki rendet tenni, hamarosan pedig a rendőrök se fognak kijönni. Ahogy a cigánytelepre se mennek ki már a rendőrök egy egyszerű "szóváltás" miatt. Miért is fáradnának azzal, hogy rendet tegyenek? Másnap is megismétlődik ugyanez, aztán harmadnap is. Ezzel pedig választ is kaptunk a levél elején feltett kérdésre: ezért maradnak a kábítószerből meggazdagodott cigányok a cigánytelepen, mert oda nem mennek ki a rendőrök.
Nagymamám történetével zárnám a gondolataim, amit kislány koráról mesélt, mikor falun lakott, és ment volna át gyalog a másik faluba. Tudni kell, hogy ekkor még a faluba se mehettek be a cigányok, elsősorban az erdőben laktak.
Már a falu szélén járt, mikor találkozott két lovas csendőrrel, akik megálltak és megkérdezték:
- Merrefelé igyekszel így egyedül?
- A másik faluba mennék
- Nem félsz a cigányoktól?
- Hát... majd szaladok...
Majd az egyik tollas kalapos csendőr megfordult a lovával, és elkísérte a nagymamámat. Mert csendőrnek lenni hivatás volt.
A csendőrök még miértünk voltak, a rendőrök már értük vannak!
Már csak a rendkívüli fantáziával megáldott honfitársaimnak üzenném, képzeljék el ugyanezt a történetet a régi időkben, ahogy két cigány horda a faluban elkezd ordibálni és balhézni, majd az egyik cigány kihívja a Magyar Királyi Csendőrséget, hogy zavarják már el a másik cigány hordát, hogy ők nyugodtan bűnözhessenek tovább.
Vagy képzeljék el nagymamám történetét, ha a falu határán nem csendőrökkel, hanem mai rendőrökkel találkozik: kapott volna egy bírságot amiért nincs rajta láthatósági mellény, majd "na, most már szaladhatsz, amerre akarsz, aztán majd fuss el befizetni a bírságot is!".
Hazafias üdvözlettel,
Egy olvasó
Kapcsolódó: