2019. október 16., szerda, Gál, Aranka, Lehel napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
07:47 Nemzetközi autótolvaj-bandát számolt fel a Készenléti Rendőrség07:31 Szerdán este szünetelnek a Magyar Közút online szolgáltatásai06:57 Erdogan elvárja a testvéri országok támogatását22:30 Az ukrajnai vezetés hallani sem akar a föderalizációról22:21 Menetrendszerűen viszik az élősködőket Olaszországba a hazaáruló római kormány jóvoltából22:13 Agyvérzést kapott egy sofőr az autópályán, a határátkelőtől 15 méterre sikerült megállítani a kamiont22:05 Az amerikai alelnök 24 órán belül Ankarába utazik21:55 Újra szól a davajgitár - 56-os rockmegemlékezés a Romerrel Újbudán21:35 Több embert ki kellett menekíteni a békési uszodából21:17 Oroszország csapatokat telepített a szíriai kormányerők és a török hadsereg közé20:54 Túl a választásokon, de a harc folytatódik20:12 Alkalomhoz illően: nyilas keresztrejtvénnyel idézhetik meg a múltat kedves olvasóink19:27 Tovább pörögnek a végrehajtások: a harmadik negyedévben is ezer feletti a számuk18:57 Von der Leyen Orbánt is bevonja a női kvótás játszadozásba18:30 Tíz éven át várta a világvégét a föld alatt egy holland apa és hat gyermeke
24 óra legolvasottabbjai

Olvasói levelek ::

Besúgó evangélikus lelkészek fórumoznak a kommunista múltról?

Reklám

Egyházunk múltja a „gyógyító emlékezés” jegyében
A Pesti Evangélikus Egyház Deák téri Egyházközség fórumsorozatot rendez egyházunk múltjának jobb megismerése céljából. Az előadások és megbeszélések az 1945-1990 közötti éveket ölelik fel hét alkalomra bontva.
Esemény megnevezése: Deák téri Evangélikus Gyülekezet
Időpont: márc. 30, 2009, mikortól: 06:00 pm., meddig: 08:00 pm
Helyszín: Budapest, Deák tér
Név: Harmati Béla
Az első fórum időpontja a Budapest V. Deák tér 4. szám alatti gyülekezeti teremben: 2009. március 30-án, hétfőn 18 óra
 
Ujjáépítés és útkeresés a világháború árnyékában  1945-1948
Raffay Sándor püspök és Ordass Lajos első püspöki korszaka
 
Megnyitás: Gáncs Péter püspök és Sólyom Jenő gyülekezeti felügyelő.
 
Moderátor: Dr. Harmati Béla, előadók: Dr. Boleratzky Lóránd és Dr. Hafenscher Károly
 
Minden érdeklődőt szeretettel vár az Egyházközség Elnöksége.

Mindez nagyon szép, mondhatná az ember, ha nem tudná, hogy az esemény moderátorai közül kettő, Dr. Harmati Béla és Dr. Hafenscher Károly ügynökök voltak, vagyis jelentéseket írogattak a kommunista hatóságok számára lelkésztársaikról és a híveikről. Ezek után teljesen magától értetődő nyilván, hogy éppen ők a moderátorai az evangélikus egyház közelmúltját feltáró fórumsorozatnak.

Csak remélni lehet, hogy a moderátorok is megszólalnak, és elmondják nem mindennapi élményeiket. És bocsánatot kérnek mindenkitől, akiről jelentést írtak, bocsánatot kérnek a hívektől, lelkésztársaiktól, majd szép csöndben távoznak, és nem akarják továbbra is ők osztani az észt.

Minthogy nagyon rövid egyesek emlékezete, álljon itt a Zsindex 2005. február 28-i cikke az akkoriban megjelent ügynöklistáról, illetve Harmati Béla egykori evangélikus püspök nyilatkozatáról:

"Harmati Béla nyugalmazott püspök az Indexnek küldött nyilatkozatában azt írja, hogy a Lutheránus Világszövetség genfi központja 1980-ban nemzetközi nyílt pályázat nyerteseként hívta meg a családjával együtt.

"Feladatom volt nemzetközi teológiai tanulmányi programokat, konferenciákat szervezni, elsősorban a tagegyházak teológiai képzési intézményeinek közreműködésével. Ebben a beosztásban is, mint minden más munkahelyen, rendszeresen tájékoztatnom kellett felettes egyházi vezetőimet" - írja Harmati Béla.

Emlékeztet rá, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház ebben az időben hívta meg a Világszövetséget, hogy tartsa nagygyűlését 1984-ben Budapesten. "Genfi tevékenységem állami engedélyezésének feltétele volt a nagygyűlés előkészületeiről szóló beszámolás. Többszörös nyomásra adtam írásba, hogy ezt a feltételt teljesítem. Személyek megfigyelésére azonban soha nem vállalkoztam" - írja a nyugalmazott püspök.

Hozzáteszi, felháborítónak tartja, hogy azok felelőssége és neve, akik évtizedekig zaklatták az egyházakat, homályban maradhat, a megzsaroltak, kihasználtak viszont a nyilvánosság elé kerülhetnek a különböző, sokban kétes listák közreadásával.

Harmati Béla közli, hogy a megjelent listával kapcsolatban személyiségi jogi védelmi lépéseket tesz majd."

Hogy tett-e ilyen lépéseket, nem lehet tudni.
Perge Ottó
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready