Két olvasónk beszámolója az egri Dobó téren történt rendőrterror újabb fejezetéről.
Adjon az Isten!
Kb. 17 órakor értünk a Dobó - térre a verpeléti Jobbik több tagjával, hogy részt vegyünk a Gárda koszorúzásán. Valóban zajlott egy rendezvény, mint kiderült, az egri lokál patrióták ünnepe. A Magyar Gárdát mintegy húsz fő képviselte, csendben várakozva a tér túl oldalán.
Tehát abszolúte nem zavarták sem a rendezvényt, sem a tér forgalmát. Közben kezdetét vette egy KURUL dobosok koncert, ami nagyon élvezetes volt. Az utolsó számot dobolták, mikor futva érkezett egy csapat sün és nekifogtak mindenkit igazoltatni. Mint kiderült egy Andornaktályai bankrabláshoz indultak, de időközben a főnökeik úgy döntöttek fontosabb a Gárdát cseszegetni, mint a bankrablókat üldözni. Mi pedig rögtön fényképezni kezdtük az eseményeket, ha a rendőrök a gárdistákhoz nyúlnak, legyen bizonyíték. Volt a sünök között egy agresszív rendőr nőnek látszó egyén. Elkezdte kergetni a feleségemet a téren, hogy hagyja abba a fényképezést. Végül is igazoltatás lett a dologból. Ha jól tudom ez is törvénysértés volt a sünnő részéről.  Már, hogy akadályozni próbálta a fényképezést.
Én közben telefonáltam Sneider Tamásnak a Jobbik Heves megyei elnökének, hogy baj van, a rendőrök inzultálják a gárdistákat. Nagyjából 10 perc elteltével megérkezett Sneider Tamás és tárgyalni kezdett a rendőrökkel. Az egri polgármester és egy egri képviselő Lukács Tamás is megjelent. Lukács elvtárs kioktatott minket, hogy nem szép dolog egy másik rendezvényre rászervezni, meg milyen dolog az, hogy a Dobó téren ott állnak olyan emberek, akik nem is egriek! Ezt így mondta! Tehát a Dobó téren csak egri születésű, lakhelyű, stb. emberek tartózkodhatnak Lukács elvtárs meglátása szerint. Utána kioktatta a Magyar Gárdát, hogy micsoda csálé alakzatban állnak, et cetera, és Horthy kormányzó úr kirúgta volna az egész koszos bandát. És az ő apja ott volt a Don kanyarban (az én nagyapám is megjárta a Don kanyart és mégse tetováltatom a homlokomra). Meg különben is mit tudhat egy gárdista Imre királyról, ha ő most adna neki egy tesztlapot, mint az érettségin, akkor biztos nem tudná kitölteni. Nem vitatkoztunk, nem volt kivel. Közben a Gárda elindult fel a várba, koszorúzni. Természetesen sünék eléjük álltak és nem engedték őket. Ekkor mindenki leült a földre, Sneider Tamás és én az első sorba a gárdisták elé. Rendőrök elmondták mi fog történni és tették a szokásosat. Először Sneider Tamást, majd engem vitt két - két sün a meseautóhoz, utána sorban a gárdistákat és még egy jobbikos aki szintén beült a gárdisták közé.
Az egri rendőrkapitányságon a szokásos procedúra, orvosi vizsgálat, (megállapították, hogy magas a vérnyomásom, - naná, mivel nem cseszhettem szájon egy két embert aki megérdemelte volna), fényképezés, majd pár órás ücsörgés. Utána szépen egyesével a kihallgatóba, ahol már készen voltak a papírok, elolvasás után csak alá kellett írni és lehetett menni. A legfontosabbat elfelejtettem. A rabszállítóban elszedték a mobiltelefonjainkat, Sneider Tamásét a rendőr ripityára törte mikor kicsavarta a kezéből! Erre több tanú van, ha esetleg tagadná a tettes.
A rendőrség kapuján kilépve mindannyian Adjon az isten! kiáltással köszöntünk az összegyűlt tömegnek, mire csontrepesztő Szebb jövőt! volt a válasz.
Mikor az utolsó elhurcolt hazafi is épségben elhagyta a rendőrség területét elkezdődött a várakozás. Szegedi Csanád érkezését vártuk aki meg is érkezett kb fél óra után. Ő mint EP képviselő bement a rendőrségre a kapitánnyal tárgyalni, ugyanis minden gárdistától elkobozták a mellényét és a sapkáját. Kérdem én, milyen jogszabály alapján is? Akkor és ott nem kapták vissza. Eközben a rendőrséggel szembeni járdán felsorakozott kettős oszlopba a kb. 200 gárdista a csapat élén a "sittesekkel".
Mikor Szegedi Csanád elhagyta a rendőrség épületét, megindult a menet fel az egri várhoz, koszorúzni. Olyan információ keringett, hogy ha a gárdisták mellényben sapkában vonulnak, akkor megint jönnek a sünök és elviszik a csapatot. Ennek ellenére zavartalanul feljutottunk a vár bejáratához. Megtörtént a koszorúzás, elénekeltük a Himnuszt és Szegedi Csanád rövid beszédet mondott. Ekkor érkeztek meg a sünök. Szabadon elvonulhatott gárdista és civil, nem volt további atrocitás a rendőrség részéről.
2009 augusztus 19-20, Magyarország. Eger
Szebb jövőt!
(H. J.)
Tisztelt Kurucok!
Kb. 22.00-tól a helyszínen követtem az egri eseményeket. A koszorúzás után a Dobó István utcán haladva hagytuk el a területet, mikor kiszúrtam, hogy az egyik kékruhás kivett gumibottal járkál. Korábbi tapasztalataimból - ,,a kényszerítő eszközök csak a rendbontás után kerültek elő"- kiindulva, lencsevégre kaptam a lelkes rendőrt. Több sem kellett neki, azonnal hangos fenyegetőzésbe kezdett, hogy ha meglátja valamelyik internetes oldalon, akkor nagyon nagy problémáim lesznek. Az időközben kialakult kölcsönös szóváltásba mindkét oldalról többen bekapcsolódtak, a kékek részéről elhangzott, hogy ,,ti szétloptátok a TV székházat", ,,megnézhetnénk, hogy ki mit tesz a hazáért...", míg mi a rendőri túlkapásokat, az állomány értelmi szintjét, a vidéken rettegő falusiakat emlegettük.
Azóta sem hagy nyugodni a gondolat, hogy milyen problémákat okoz nekem, törvénytisztelő magyarnak ez a hólyag. A segítségeteket szeretném kérni!
(Kürti Zoltán)