Október 22-én Mosonmagyaróváron tartotta meg központi megemlékezését a Magyar Önvédelmi Mozgalom. Alább a MÖM hírszolgálatának beszámolója.
A rendezvényt mozgalmunk hagyományainkhoz híven a Magyar Hiszekegy és a Himnusz nyitotta meg. Ezt követően lépett mikrofonhoz Jávor Miklós, Mosonmagyaróvár önkormányzati képviselője, aki jelentős történelmi tudásából merítve, méltatta 1956. történelmi jelentőségét és a jelenkor magyarságának közvetített üzenetét.
Zoom
A Mosonmagyaróváron megtartott központi megemlékezés követően több településen koszorúztak és emlékeztek mozgalmunk tagjai.
Kisvárdán egy megyei szintű Jobbik-megemlékezés keretében álltak díszsorfalat és koszorúztak szabolcsi bajtársaink. A rendezvényen az '56-os hőseink mellett a 2006 októberi rendőrterror áldozatairól és megemlékeztek a jelenlevők.
Rákoczifalván a városi ünnepség keretében emlékeztek és koszorúztak a Tisza menti erőink.
Mezőkovácsházán pedig országos vezetőnk, László Attila koszorúzott a Jobbik helyi tagjaival.
Szarvason Nagy Zsolt bajtársunk tisztelgett 1956. hatvanadik évfordulóján.
A Zala megyei Lentiben is főhajtással tisztelegtek mozgalmunk tagjai. A helyi Jobbikkal közösen emlékeztek meg az 1956-os szabadságharcosok dicső tetteiről.
Október 21-én, pénteken Végegyházán és Mezőhegyesen László Attila MÖM országos vezető és Vajda Norbert déli régiós vezető a helyi aktivistáinkkal emlékezett a központi megemlékezések keretében.
Majd őt az Írországból nemzeti ünnepünk alkalmából hazánkba látogató Jim Dowson követte. A Knights Templar International képviselője megtiszteltetésként élte meg, hogy köztünk lehetett és beszédében felelevenítette, hogy édesapja minden október 23-án hazájában, Írországban büszkeséggel és fájdalommal emlékezett meg szabadságharcunkról.
Ezután Major József, a MÖM észak-dunántúli régiójának vezetője idézte fel tényszerűen az egykori mosonmagyaróvári események forgatókönyvét.
Őt követte Vitéz Tóth Károly, egykori '56-os szabadságharcos, aki a Magyar Gárdának volt egy időszakban megyei kapitánya. Karcsi bácsi felemelő beszéde és mindent átható hazaszeretete megható volt minden jelenlévő számára.
Budaházy Edda a jelenkori politikai koncepciós eljárásban elítéltek érdekében emelt szót, mivel rendezvényünk az egykori '56-os szabadságharcosok melletti tiszteletadás és a huszonegyedik századi meghurcolt magyar hazafiakért történő kiállás is volt egyben.
Zoom
A felszólalók sorát mozgalmunk országos vezetője, László Attila zárta, aki felhívta a MÖM tagjainak a figyelmét a jelenkori politikai üldözöttek melletti határozott kiállásra. Sajnálatosnak nevezte, hogy az elmúlt hetekben a gyurcsányi időket elevenítették fel Mosonmagyaróvár vazallusai, és legalább a nemzeti ünnep alkalmából egy napra félretehették volna a narancsszínű köntösbe bujtatott, ránk irányított torpedóikat.
Beszédében kihangsúlyozta, hogy egyetlen pillanatig sem tudjuk elfogadni a nemzeti érdekeinkkel ellentétes és napjainkban egyre aggasztóbb méreteket öltő folyamatokat. Így törvényszerű, hogy erősítjük az önvédelmi erőinket, építjük szövetségeinket az élet számtalan területén.
Zoom
Az egykori szabadságharcosok iránymutatásai mentén, ha kell, vállalva a politikai üldöztetést is végezzük további feladatvállalásinkat, mivel nincs más választásuk, ezt diktálja a sorsunk és a küldetéstudatuk egyaránt, zárta gondolatait László Attila.
A beszédek között Németh Csaba hazafias énekeivel emelte a rendezvény színvonalát a Szózat és a Székely Himnusz is az ő közreműködésével zárta megemlékezésünket.
Zoom
Az eseményt követően a szomszédos temetőbe vonultak át a részvevők, és az 1956-os áldozatok emlékére állított kopjafánál helyezték el koszorúikat, mécseseiket.
Annak ellenére, hogy Mosonmagyaróvár helytartói minden lehetséges eszközükkel bojkottálták tiszteletadásunkat, mozgalmunk történelmének egyik legfelemelőbb rendezvényét tudtuk megszervezni. Tettük ezt 1956. egykori hőseinek a szellemisége mentén, egy higgadt nemzeti erőt és fegyelmezett kiállást demonstrálva.