2020. november 25., szerda, Katalin, Alán napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:32 Szombaton kinyitnak az üzletek, december 15-én vége a karanténnak Franciaországban22:18 Terrorizmus gyanújával indítottak nyomozást Svájcban egy késelés miatt21:53 A Miskolci Törvényszék szerint Alaptörvény-ellenes, hogy Lorettáék nem cserélgethetik a nemüket és a nevüket21:16 Biden azt hiszi, az egész világot kell vezetnie20:50 "Olyan vakcina, amely nem hatásos és szövődményeket okoz, nem fog forgalomba kerülni itthon" - ígérte Kásler20:27 "Elvette" egy vadász fegyverét egy szarvas Csehországban20:04 Moldovai elnökválasztás: elutasították Igor Dodon fellebbezését19:50 Biden ma is rágódhatott azon, hogy vajon még mindig nem kapta meg Putyin gratulációját, vagy már el is felejtette19:38 Az egész országban sűrű ködre figyelmeztetnek19:11 Ennyi év után is képes túlképzett migránsokról hazudozni az Európai Bizottság - és még többet akarnak belőlük18:22 Rogán bizottsági meghallgatásán emlegette fel: ők tartják életben közpénzből a ballib sajtót18:14 "Ukrán barátaink" nem engedték be Kárpátaljára Grezsa István miniszteri biztost18:08 Pennsylvaniában is hitelesítették Biden győzelmét17:40 Újabb ballib segélyvisítás: Gyöngyösi Dobrevékkel könyörög "Európának", hogy álljon ellen a "hitleri-sztálini" Orbánnak17:08 Indiában érezte magát a cigány: novemberben mezítláb rongált a gyöngyösi buszpályaudvaron
24 óra legolvasottabbjai

Jó és szép :: :: Hozzászólások

A magyar érdemrend tisztikeresztjével tüntetik ki az Előre, budai srácok szerzőjét

A magyarok szabadságszeretetéről szóló dalnak nevezte az MTI-nek az Előre, budai srácokat a szerző, Pier Francesco Pingitore, akinek október 23. alkalmából a magyar érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adományozzák.
Pier Francesco Pingitore 1966-ban írta a ma már Magyarországon is jól ismert Előre, budai srácok, előre, pesti srácok refrénű dalt.
Zoom
(Kép: Wiki)
A magyar érdemrend tisztikeresztje kitüntetést Rómában, a nemzeti ünnep előtt esedékes megemlékezésen veszi át Kovács Ádám Zoltán nagykövettől. Az idei október 23-i megemlékezésen a járványintézkedések miatt Rómában is korlátozott számban vesznek részt.
A nyolcvanhat éves egykori újságíró, rendező, dramaturg elmondta, hogy a dalt az 1956-os magyar szabadságharc tizedik évfordulójára írta.
Pier Francesco Pingitore visszaemlékezése szerint a hatvanas évek közepén Olaszország is a kelet és nyugat közötti csendes nyugalom politikáját követte: "az tűnt a legkényelmesebbnek, ha nem bolygatjuk a történteket, én viszont nem akartam elfelejteni a magyarok szabadságharcát, azt akartam, hogy a szabad Európa büszkén rázza le magáról a tétlenséget és felejteni akarást".
Zoom
Pier Francesco Pingitore: az érdem a magyaroké (kép: ilprimatonazionale.it)
A dalt elsőként az akkori kulturális és politikai élet központjának számító Bagaglino nevű római kabarészínházban adták elő. Az Előre budai srácok zenéjét Dimitri Gribanovski szerezte, az előadó Pino Caruso színész volt.
"Első alkalommal százötven néző hallgatta, másnap már az egész városban dúdolták" - hangoztatta Pingitore. Hozzátette, az olaszok, ha messziről is, de "nagy átéléssel" kísérték a magyar szabadságharc sorsát. Elismerte, nem gondolta, hogy dalát 2020-ban az olasz és magyar fiatalok fogják énekelni.
"Nagyon örülök, de ez nem az én érdemem, hiszen én nem tettem mást mint írtam egy dalt. Az érdem a magyaroké, akiknek a dal emléket állít"
- mondta.
Kifejtette, az '56-os pesti srácok a mindenkori fiataloknak mutatnak példát arra, hogy érdemes saját országuk szabadságáért és függetlenségéért küzdeni, nem engedve, hogy a haza rabszolgává váljon.
Pier Francesco Pingitore az MTI-nek elmondta, hogy még nem járt Magyarországon, 1968 augusztusában Prágába tudott eljutni.
A Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) tavaly szeptemberi római találkozóján a közönség az Avanti ragazzi di Budát énekelte el a jelenlevő Orbán Viktor miniszterelnöknek.
A Liga párt szenátorai, Claudio Barbaro és William De Vecchis október 6-án törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy az Előre budai srácok az olasz állam hivatalos dalává váljon.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó:Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready