Ki ne emlékezne 2009. július 4-ére, amely a Bajtársiasság Napjaként vonult be a hazai nemzeti radikalizmus történelmébe, és amely napon százakat korlátoztak alapvető jogaikban, fújtak le könnygázzal, ütöttek-vágtak gumibottal. Közülük 216 főt - köztük Vona Gábort és a Magyar Gárda tagjait - előállítottak.
Mindez a Bajnai-kormány regnálása alatt történt, azonban mégsem mondhatjuk, hogy egy lezárt fejezete lenne a Gyurcsány-Bajnai-rémuralomnak. A fülkeforradalom bár elszámoltatást és felelősségre vonást ígért, a történtek kapcsán rendőrt elmarasztaló ítéletről nem lehetett hallani, az erőszak elszenvedőinek jóvátétele pedig a mai napig várat magára.
A 2014. december 2-án kezdődő perben 85-en fordultak a Fővárosi Törvényszékhez, de a megindított eljárások egyesítését követően körülbelül száz gárdista és hazafi várhatja az eddig elmaradt jog- és igazságszolgáltatást a bíróságtól. Az utolsó pillanatig mindenki bízott abban, hogy elkerülhető az évekig tartó pereskedés, ám a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium nem nyitott az egyezségre. Elképesztő, de összehasonlításként el lehet mondani, hogy még a 2003. december 1-jei gesztenyéskerti jogsértettek ügyében, a Gyurcsány-kormány által irányított rendőrség budapesti vezetőjével is sikerült megállapodást kötni a jogsértetteknek.
Az első tárgyalás időpontja: 2014. december 2., 8 óra 30 perc.
Helyszín: Fővárosi Törvényszék, Budapest, V. kerület, Markó u. 27. fsz. 11. tárgyalóterem helyett előreláthatóan a II. emeleten található, ún. esküdtszéki terem.
Az ügy bírája: dr. Jakabosné dr. Németh Mónika.
A felperesek képviseletét dr. Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője látja el.
A tárgyalás nyilvános, legyünk ott minél többen!