A második elődöntővel folytatódik pénteken este a Fölszállott a páva népzenei, néptáncos tehetségkutató a Duna Televízióban; a műsorban Vaszi Levente, a 2014-es közönségdíjas népművész kosteleki tanítványa, Vrencsán Anita is szerepel - hangzott el az M1 aktuális csatornán pénteken.
Nagy értéknek nevezte a Fölszállott a páva című tehetségkutatót Vaszi Levente népművész, hozzátéve, a műsor lehetőséget teremtett a kosteleki kultúra országos megismertetésére. Tanítványa, Vrencsa Anita gyimesi lassú magyaros énekeket ad elő péntek este a tehetségkutatóban.
Vaszi Levente elmondta, hogy településükön olyannyira élő a népzenei hagyomány, hogy nem felvételekről, hanem "két házzal arrébb, elő forrásból, az öregektől" lehet tanulni.
Vrencsán Anita a műsorban arról beszélt, hogy bár román iskolába jár, vannak magyar nyelvű órái, és a tanítás után az általuk csűrnek nevezett magyar házban tanulnak énekeket, kézművességet.
A gyerekek számára meghirdetett tehetségkutató négy - énekes, hangszeres, szóló- és páros tánc, valamint táncegyüttes - kategóriájában összesen 48, adásonként 12-12 produkció mutatkozik be a Duna Televízióban péntek esténként.
(MTI)