Változatlan helyszínen, így a Gyergyószentmiklóstól a Békási-szoros irányába található hármas kilométerkőnél szervezi meg a tizenkettedik EMI-tábort az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezete augusztus 10-14. között. A nagyszínpadi fellépők teljes listája ismert, az esemény idei mottója pedig Márai Sándortól származik: „…ilyen nagy dolog a Szabadság?”
Erdély legnagyobb nemzeti táborának ad helyet augusztus 10-14. között Gyergyószentmiklós. A nagyszínpadi koncertek véglegesítődtek, így szerdán a Road és a Dorothy együttesek, csütörtökön a Kowalsky meg a Vega, valamint a Zorall, pénteken a Hungarica és a Kalapács zenekarok lépnek színpadra. Mivel a magyarországi, nemzeti rockot játszó Kárpátia tíz év folyamatos jelenlét után idén nem léphet fel az EMI-tábor színpadán, így a szervezők két másik, hasonló formációt várnak nagyszínpadi fellépésre: a Beatrice zenekart, illetve a Romantikus Erőszak nevű formációt. Vasárnap este az Ismerős Arcok és a Moby Dick zárja az EMI-tábor 2016-os kiadását.
Zoom
Az esemény teljes programjának összeállítása még folyamatban van, a fellépők és a meghívottak további névsora nem végleges, azonban már tudni lehet: szerdától vasárnapig a tavalyihoz hasonló, változatos kínálattal várják a Gyergyószékre látogatókat.
Az EMI-tábor programkínálatának fejlesztését kihívásként éli meg a szervezőcsapat, a tavalyi helyszínalakítást követően most ez is a fő céljuk. Megtartják és erősítik a hagyományőrző tábor jelleget, továbbá az elmúlt év kezdeményezésének számító Jogaink sátor programkínálatában „az elmúlt év augusztusa óta történt, romániai magyarságot érintő jogsértések boncolgatása lesz a fő téma” – jelentette ki Sorbán Attila Örs, a tábor főszervezője. Szeretnék ugyanakkor, ha a rendezvénysorozat megtartaná családias fesztiválhangulatát, ennek érdekében ezúttal is nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a tábori közösséget összekovácsoló programok és a barátságos közeg kialakítására.
„Egyre nagyobb a nyomás az EMI-tábor szervezőin, egyre többeket zavar, hogy nem sikerült még bebuktatni Erdély legnagyobb nemzeti táborát, valamint évről évre nehezebb támogatókat is kapni” – mondta Sorbán. Hozzátette, minden magyart arra kér, támogassák az EMI-tábort a rendezvényen való jelenlétükkel is. A mottóval kapcsolatban a főszervező kifejtette: az 56-os forradalom hatvanadik évfordulójához érkeztünk, s így esett a választás Márai Sándor Mennyből az angyal című költeményének sorára. „Sajnos az elmúlt tábor óta történt események időszerűvé tették ezen gondolatot, ismét fel kell tennünk a kérdést, hiszen magyar fiatalokat visznek el és börtönöznek be mindenféle alapos vád nélkül, az alkotmányos törvényi keretet figyelmen kívül hagyva” – emlékeztetett Sorbán.
Azzal kapcsolatban, hogy a magyar nemzeti rockot játszó együttesként ismert Kárpátia miért nem ad koncertet a 12. EMI-táborban, a főszervező elmondta: mivel a román állam decemberben vád alá helyezte Petrás Jánost, a Kárpátia frontemberét, így az eddigi táborokban fellépő, már-már hazajáró együttes, valamint a szervezők közös megegyezés alapján úgy döntöttek, a koncert idén elmarad. A főszervező hozzátette: „Nemzeti napot tartunk szombaton, hiszen egy együttest el lehet hallgattatni, de egy nemzetet nem” - közli az Erdélyi Magyar Ifjak sajtóirodája.
További információk a tábor Fb-oldalán.