A szervezők programismertetője:
2017. február 25-én a Maderspach Kommandó 10 km-es emléksétával emlékezik meg a kommunizmus Sopron környéki áldozatairól. A séta 17:00-kor indul Sopronbánfalváról, a Hajnal téri Öregmalom Presszóból.
Gyertyát gyújtunk a Várhely utcában Frieda Fürst emlékművénél, akit 1945. augusztus 24-én a saját szülei házában lőttek agyon az orosz megszállók, mert nem hagyta magát megerőszakolni. A szüleit egy évvel később kitelepítették Németországba, így csak 1996-ban állíthattak neki emléket a hazalátogató rokonok.
Ezután a Szent György-forrás és Várhely-kilátó érintésével felmegyünk az egykori mucki őrshöz, majd a Büdöskútnál átlépjük a gúnyhatárt, és rövid megemlékezést tartunk a nyéki erdő legmagasabb pontján álló Wohlmuth-keresztnél, amelyet az ezredfordulón állítottak a Sopronnyéken született Wohlmuth Ferenc atya emlékére. A vértanú plébánost 1919. június 5-én a Komárom-Esztergom megyei Császáron végezték ki a vörös terroristák, ahol ma a templom előtt szobra is áll. A Budapestről kirendelt bíróság Csorna Miklós elnökletével Wohlmuth Ferencet golyó általi halálra ítélte. A kirendelt védő, Szabó András enyhítést kért, mivel a golyó általi kivégzés túl hangos, inkább a csendes akasztást ajánlotta. A kivégzésére este 11-kor került sor. A falu népét dobszóval kényszerítették, hogy a főtéren gyülekezzen. Még a gyermekek sem maradhattak otthon. A plébános maga lépett fel a bitófa alá állított asztalra, és onnét a székre. Miközben maga levetette a papi kollárét, a hóhérok a kötelet a nyakára tették, és felszólították, hogy szóljon a néphez. A következőket mondta: "64 esztendőt éltem, és ebből 25 évet szenteltem plébánosként a császáriaknak. Életem utolsó pillanataiban állok előttetek. Elmegyek, mert elveimért pusztulnom kell. Sokat dolgoztam értetek, hogy boldogok legyetek. Ezért csak imáitokat kérem. Isten veletek."
A megemlékezést követően visszatérünk a magyar oldalra, és besétálunk az innen már csak 4 km-re lévő Brennbergbányára, ami a bányák politikai okokból történt bezárása és a határsávba kerülése miatt maga is a kommunizmus áldozatává vált. Az itteni áldatlan állapotokról szól az 1975-ben készült, ma már a népszerű videómegosztókon is megtalálható Falu a határszélen című dokumentumfilm, amelyet az első vetítése után a Győr-Sopron megyei MSZMP páncélszekrényébe záratott. A túra fáradalmait a híres Kocsmatemplomban öblítjük le. Brennbergből a 21:00-kor, vagy a 22:00-kor induló buszokkal lehet visszajutni a városba. A nevezés ingyenes.
További információk a Facebook-oldalunkon.
Zoom