Nemzeti Dal Ünnep néven szervez rockfesztivált a Magyar Dal Produkció és a Keni Graphic március 16-án Székelyudvarhelyen. A Siculus Ifjúsági Házban fellép a Moby Dick, a Transylvanium, a Romer, a Historica, a Rock Fanatic és Kalapács József. A rendezvény főszervezője, Gőbl Gábor szerint fontos, hogy a zenén keresztül közösséget építsenek.
Zoom
„Hála az égnek, Székelyhonban hagyományosan mindenhol megtartják a helyi közösségek a március 15-ei ünnepet. Megemlékeznek, szavalnak, dalolnak, meghallgatják az elöljárók gondolatait. A fiatalok és életkoruk közepén lévők számára bizony szükséges a nemzeti önazonosság és öntudat közösségi szinten történő megerősítése. Ennek a felismerése vezetett oda, hogy próbáljunk meghonosítani egy olyan rockzenei fesztivált, amelynek mottója a hazaszeretet megélése. Ilyen tematikus fesztiválprogram tudomásom szerint nem volt még Székelyföldön, sem pedig más elszakított terület egyetlen régiójában sem” – fogalmazott Gőbl Gábor.
A Moby Dick basszusgitárosa, a fesztivál főszervezője fontosnak tartja, hogy a nemzeti érzésekről, hazaszeretetről éneklő együttesek megkapják azt a megbecsülést a médiaorgánumoktól, amely kijárna nekik. Rámutatott, jelenleg az a szomorú gyakorlat, hogy a rádiók zenei műsorainak felelős szerkesztői a legnagyobb előszeretettel a rap, a nemzetközi hip-hop, eurodisco és a világzene műfajában tevékenykedő előadókat, illetve ezek honi kópiáit sugározzák. „Nem is hagynak a magyar fiatalok számára más lehetőséget, mint beleállni a nemzetközi zenei fősodorba. Nem mindegy, hogy lelkeket erősítünk, közösséget építünk, vagy lelkeket rombolunk a zenével. Milyen életérzést közvetítünk a mai fiataloknak? Élj a mának, légy »boldog«... akár a bolygó túlsó felén is?!”
Hangsúlyozta, a fesztiválon mindenik fellépő együttes önmagát fogja adni. A mintegy nyolcórás fesztiválon a fellépők eljátsszák a legnépszerűbb dalaikat, amelyek rólunk, magyar emberekről szólnak. A közönség a profi hang- és fénytechnika mellett melegkonyhás büfére, sörre és meglepetésekre is számíthat – avatott be Gőbl Gábor, aki bízik abban, hogy a rendezvény reménybeli sikere kijelöli az utat a folytatáshoz.
„A kilencvenes évek derekán a Moby Dick számára megszerveztem egy Kárpát-medencei koncertsorozatot. Zenekarunk akkor a nap nap utáni fellépések mellett 32 koncertet adott a határokkal felszabdalt eredeti Magyarország minden részén. Sok száz, esetenként több ezer rajongó előtt. Ez a turnésorozat jó 15–20 évvel megelőzte a korát. Azóta sem vállalkozott ilyenre egyetlen magyar zenei produkció sem. Jó lenne egy Kárpátia, Ossian, Romer, Ismerős Arcok, Moby Dick zenekarok alkotta fesztiválsorozattal körbejárni a Kárpát-hazát! Azt hiszem, világosan megmutatná, hogy vagyunk, létezünk, és azt is, hogy hol tartanak az utódállamok az európaiságban, és hol tart a mai Magyarország a kulturális és gazdasági expanzióban.”
A fesztivál programja 16 órakor kapunyitás, 16.30 – Historica, 17.20 – Transylvanium, 18.30 – Kalapács József (akusztikus életműkoncert) 19.45 – Romer, 21.15 – Moby Dick, 23.00 – Rock Fanatic. Jegyek kaphatók a Siculus Ifjúsági Házban (Székelyudvarhely, Kossuth L. u. 20.), a Székelyhon napilap ügyfélszolgálati irodáiban (Székelyudvarhely, Bethlen G. u. 55.; Csíkszereda, Márton Áron u. 18.; Gyergyószentmiklós, Szabadság tér 15.; Marosvásárhely, Borsos Tamás u. 11.), a Friss FM Rádió székhelyén (Sepsiszentgyörgy, 1918. december 1. u. 8.) és a Fészek Blues Rock Pubban (Székelyudvarhely, Kossuth L. u. 2.). Egy jegy 50 lejbe, diákoknak és nyugdíjasoknak 30 lejbe kerül. Online jegyvásárlás a Rock1 rendszerében, jegyrendelés itt.
Zoom
(Székelyhon nyomán)