Élőlánc a magyar nép önrendelkezéséért Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben, Partiumban és Délvidéken 2020. május 30-án, szombaton. A csömöri Gloria Victis Közhasznú Alapítvány állásfoglalása és felhívása:
Suum cuique tribuere. Mindenkinek megadni, ami őt illeti!
A minapi, mások mellett dél-tiroli előadók részvételével lebonyolított Trianonra válasz az önrendelkezés című konferenciánk legfőbb tanulsága: egy anyaországától elcsatolt területen élő nép is boldogulhat és virulhat, feltéve, hogy sorsa fölött maga rendelkezik. A szülőhelyén kisebbségi sorba kényszerült, őshonos magyarság esetében sajnos ez nem így van.
A trianoni békediktátum a Kárpát-medence valós etnikai határait figyelmen kívül hagyva magyarok millióit szakította ki nemzetünk történelmi és kulturális egységéből. Jóllehet az 1966. évi Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának, valamint az 1966. évi Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának azonos tartalmú 1. cikk, 1. bekezdése kimondja: „Minden népnek joga van az önrendelkezésre”, a szomszédos országokban élő nemzettársaink ezen jogukkal mind ez ideig nem élhetnek.
A XXI. század Európájában e jogfosztott állapot az ősi települési területükhöz ragaszkodó, azt el nem hagyó magyarok számára tarthatatlan! Ezért a szlovák, ukrán, román és szerb nép iránti nagyrabecsülésünk és őszinte tiszteletünk ellenére a leghatározottabban követeljük az elszakított magyar nemzettestek belső önrendelkezési jogának, valamint a gyergyóditrói Székely Nemzetgyűlés határozatának értelmében a magyar nemzet részét képező székely nép lakta Székelyföld államon belüli önkormányzásának a mihamarabbi biztosítását! Követelésünket május 30-án, szombaton, hat nappal a méltatlan és mélyen igazságtalan trianoni békediktátum 100. évfordulója előtt élőlánc formájában kívánjuk kinyilvánítani.
Zoom
A felhívás folytatása ide kattintva olvasható.