Ez már az esti mez
Miközben a szocionista diktatúra kórházakat és iskolákat ítél halálra, újabb megalopásra derült fény: a szélsőséges Szetey Gábor, a törvénysértő homoszexuális parádén buzeranciájával kérkedő államtikár több mint nettó kétszázmillió forintot költ el úgynevezett "vezetőképzési tréningekre" és arra, hogy a minisztériumi köztisztviselők értékeljék feletteseik és egymás teljesítményét. Nem lepődnénk meg, ha a szemérmetlenül aljas pályázat nyertesei nem csupán szociszadik, de homokosok is lennének.

A tréningek ötlete a kormányzati személyügyi államtitkár, az aberrált Szetey Gábor fejéből pattant ki, mint a közpénz ellopásának újszerű módszere. A homár szélsőséges korábban bevezette, hogy a jól teljesítő minisztériumi köztisztviselők együtt reggelizhessenek tárcavezetőjükkel - a mi költségünkön.

Eredményt hirdettek a napokban a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) kormányzati személyügyi államtitkársága által kiírt két tenderen, amelyek összesen több mint nettó kétszázmillió forintnyi közpénzt emésztenek föl – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. Az egyik beszerzést „munkakör-elemzési és
-értékelési módszertan kialakítására” írták ki (Igen, ez is a lopás egyik neve újbeszélül - a szerk.) . A Szetey Gábor vezette államtitkárság feltételül szabta, hogy ennek a módszertannak alkalmasnak kell lennie 1000 MeH-vezető, illetve 5300 köztisztviselő munkakörelemzésének és -értékelésének az elvégzésére, ráadásul „informatikai támogatással” együtt. Az egyszerűsített eljárást a Hay Group Kft. és a Telkes Tanácsadó Zrt. nyerte meg, és munkájukért több mint 115 millió forintot tehetnek majd zsebre.

A másik, szintén egyszerűsített közbeszerzési eljárás három részből állt: a minisztériumok és a kancellária közel ezer vezetőjének tréningeztetéséből, a több mint ötezer köztisztviselő oktatásából, illetve az úgynevezett 360 fokos teljesítményértékelés elkészítéséből. (Utóbbi lényege, hogy a hagyományos, hierarchiára épülő értékeléssel szemben nemcsak a felettes értékel, hanem a beosztottak is értékelik a vezető és egymás teljesítményét.) A három részfeladatból kettőt a Develor Tanácsadó Zrt. nyert meg, egyet a Flow Consulting Kft.

A két cég mintegy 93 millió forintot kap majd a feladatok elvégzéséért. A Szetey Gábor vezette kormányzati személyügyi államtitkárság nem a legolcsóbb, hanem az összességében legelőnyösebb ajánlatokat tevő társaságokat hozta ki győztesnek. Így fordulhatott elő, hogy a vezetők tréningeztetésére kiírt részteljesítést a Develor Zrt. nyerte meg 31 millió forintos ajánlatával, holott érkezett ennél lényegesen olcsóbb, 24,3 millió forintos ajánlat is. Érdekesség, hogy a Kormányszóvivői Irodán még a közbeszerzési eljárás lezárulta előtt nem kívánták elárulni, mennyi pénz áll rendelkezésre a programra, mondván: így érhetik el a legkedvezőbb ajánlatot. Amenynyiben a „kedvezőség” alatt az olcsóságot értették, akkor ezt a kritériumot nem sikerült teljesíteni.

A szóvivői iroda tájékoztatása szerint a vezetői stílusváltás felgyorsítását elősegítő továbbképzési programokról van szó, amelyek célja „olyan egységes, integrált, stratégiai emberierőforrás-menedzsmentrendszer kiépítése, amely megteremti a lehetőségét a változásokra nyitott, versenyképes közigazgatás fokozatos kialakításának”. A két tender annak a „komplex humánfejlesztési programnak” a része, amelyet Szetey Gábor még tavaly hirdetett meg, és amelyet a kormány elfogadott – emlékeztetett a szóvivői iroda. A továbbképzéseken a minisztériumok vezetői (osztályvezetőtől a szakállamtitkárig) vesznek majd részt, a teljesítményértékeléssel kapcsolatos ismereteket pedig a tárcáknál dolgozó közalkalmazottak szívhatják magukba.

A vezetőképzés és a teljesítményértékelés gondolata a Latin-Amerikából Magyarországra csábított Szetey Gábor fejéből pattant ki, aki korábban azzal az ötletével vált ismertté, hogy a jól teljesítő minisztériumi köztisztviselők együtt reggelizhetnek tárcavezetőjükkel. A nevéhez fűződik a Változás nagykövetei címet viselő program is, amelyet a közelmúltban hirdettek meg, és amely az „élhetőbb, jobb” közigazgatás megteremtését célozza. Ennek érdekében köztisztviselői klubot, illetve olyan társkereső portált hoztak létre, amelyen keresztül a közigazgatásban dolgozók jobban megismerhetik egymást. Szetey Gábornak mindemellett arra is jut ideje, hogy rendezvényeket, szilveszteri üdüléseket szervezzen a kormányzati dolgozóknak.

Paraván milliókért. Több mint ötmillió forintot költött a kormányszóvivői tájékoztatók helyszínének részleges megújítására a kormányzat – közölte tegnap Daróczi Dávid. A kormányszóvivő közölte: a munkát az ACG HEY Kft. végezte el. Ebből az összegből kicserélték a hátsó paravánt, a pulpitust és a technikai eszközöket. Ugyanakkor a tegnapi kormányszóvivői tájékoztató technikai problémák miatt ötperces késéssel kezdődött. Az említett ACG HEY Kft.-t bízta meg egyébként korábban a Miniszterelnöki Hivatal a reklámügynökségi feladatok ellátásával, amelyet a cég a Media Machine Kft.-vel karöltve végez 90 millió forintért.

(Pilhál Tamás nyomán - Magyar Nemzet)