Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) az illegális határsértők elleni "rendőri erőszakról" szóló jelentések kivizsgálását kérte pénteken Magyarországtól.
A jelentések azt állítják, hogy a kivezényelt erők megvertek menedékkérőket és rendőrkutyákat uszítottak rájuk - közölte a főbiztosság genfi szóvivője. William Spindler kitért arra a múlt hónapban elfogadott törvényre is, amely lehetővé teszi a határtól nyolc kilométeres távolságon belül elfogott illegális bevándorlók kitoloncolását (pontosabban elkísérését a tranzitzónába, ahol menedékkérelmet nyújthatnak be - a szerk.) a kerítés másik oldalára.
Zoom
William Spindler nagyon aggódik, hogy Magyarországon romlik a menekültek védelme
"Ezek a korlátozások ellentétben állnak az Európai Unió jogrendszerével és a nemzetközi joggal, és a visszaélésekről szóló jelentéseket ki kell vizsgálni" - sopánkodott Spindler egy sajtótájékoztatón.
"A jelentésekben szerepel kutyaharapás, paprikaspray használata és ütlegelés. A főbiztosság arra kérte a magyar hatóságokat, hogy vizsgálják ki ezeket a jelentéseket" - mondta az általa következetesnek minősített beszámolókról.
Spindler szerint a 8 kilométeres sávból 664 ember "toloncoltak ki" a kerítés túloldalára. Hozzátette, hogy "a határ szerb oldalán" több mint 1400 ember torlódott fel, főleg nők és gyerekek. A magyar kormány szerinte 10 ezer rendőrrel és katonával erősítette meg a határ védelmét, amelyhez drónokat és helikoptereket is bevet megfigyelés céljából.
"Ezekből a sorozatos intézkedésekből kiindulva úgy véljük, hogy Magyarországon romlik (gyengül) a menekültek és menedékkérők védelme" - mondta a szóvivő.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: