Bojkott alá vették mozgalmunk 56-os, mosonmagyaróvári rendezvényét - írja a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) hírszolgálata. Alább a folytatás.
Helyszínváltozás a MÖM országos megemlékezésén. Rendezvényünk Mosonmagyaróváron, a Városkapu téren lesz megtartva, változatlan időpontban: október 22-én szombaton, 13 órától.
Az alábbiakban olvasható László Attila MÖM országos vezető állásfoglalása a kialakult helyzetről.
A gyurcsányi időket elevenítik fel a hatvanadik évforduló alkalmából Mosonmagyaróvár vazallusai. Annak ellenére, hogy jól láthatóan a narancssárga ködbe burkolódzott helytartók beélesítették a valós nemzeti tábor elleni torpedóikat, azért a „nemzeti együttműködés” jegyében legalább 1956 hatvanadik évfordulóján, egyetlen napig letehették volna a fegyvert.
Történetünk nagyjából két héttel ezelőttre nyúlik vissza, mikor egy kevésbé kellemes hangú hölgy hívott telefonon. Közölte velem, hogy ő az Újhelyi utcai általános iskola igazgatója és nem engedélyezi, hogy a Magyar Önvédelmi Mozgalom október 22-én megrendezésre kerülő megemlékezésén fellépjen a gyermekkórus, hiába volt az leegyeztetve a vezetővel.
Másnap jött az újabb információ, hogy az '56-os egyesület elnöke, aki nagyon boldogan vállalta a felszólalást rendezvényünkön, hirtelen meggondolta magát, és lemondta a részvételét.
Majd sorban jöttek a hírek: a helyi televízió és rádió sem jön el rendezvényünkre az ígéretük ellenére, illetve a volt határőr laktanya kapuit sem nyitják ki tiszteletadásunk résztvevői előtt.
Végül az elmúlt hét végén szembesültünk vele, hogy körbekordonozták a bejelentett rendezvényünk helyszínét az emlékmű felújítási munkálatai miatt, ami egyébként még az egyeztetéseknél szóba sem került. Jelenleg pedig a város lakóit ijesztgetik, hogy fekete ruhások jönnek a településre, ezért ne menjenek ki az utcára, mert veszélyben lesznek.
A kialakult helyzet módfelett botrányos és sértő. Különös tekintettel azokra a jogkövető magyar állampolgárokra nézve, akik több száz kilométert is megtesznek holnap azért, hogy megemlékezzenek 1956 mosonmagyaróvári hőseiről.
Ezúton üzenem Mosonmagyaróvár „mindenhatóinak”! Holnap azok a magyar hazafiak érkeznek a városba, akik ha éltek volna 1956. október 26-án, az első sorokban menetelnek és zászlót lobogtatva, a himnuszt énekelve vállaltak volna áldozatot hazájuk szabadságáért. De nyugodjanak meg, másnap, október 27-én is ott lettek volna a szabadságharcosok élen, mikor az egykori tanácsháza épületébe behatolt a tömeg.
A Magyar Önvédelmi Mozgalom 2016. október 22-én, 1956 szellemében egy fegyelmezett és demonstratív kiállással fog adózni az egykori hőseink emléke előtt.
Végezetül lehet, meglepően hangzik, de köszönöm a mosonmagyaróvári rendőrkapitányság munkatársainak az eddig tanúsított korrekt és rugalmas hozzáállását.
László Attila
MÖM országos vezető