Magyar zászlót égettek a Bukaresti Rapid szurkolói a hétfő esti CFR-Rapid bajnoki mérkőzés alatt. A vendégcsapat drukkerei nemcsak a magyar lobogót, hanem a kolozsvári csapat sálját is elégették.
Zoom
A vendégszektorban mintegy 300 szurkoló buzdította a Rapidot.
Zengett a „Kifele a magyarokkal az országból!”, „Románia a mi hazánk, lehugyozzuk a ti Magyarországotokat!” és más magyarellenes rigmusok. Ezt követte a magyar nemzeti lobogó meggyújtása. A biztonságiak nem avatkoztak közbe.
(Stiri de Sport - Transindex  - Szent Korona Rádió nyomán)
Frissítés: Két újabb fénykép:


2. frissítés: Bírság és feljelentés
A magyar zászló elégetése miatt 30 ezer lejes (kb. kétmillió Ft - a szerk.) bírsággal sújtotta a Rapid labdarúgócsapatot a Liga 1 fegyelmi ügyeiben eljáró Hivatásos Labdarúgóliga (LPF). A szervezet emellett arra kötelezte a klubbot, hogy a következő mérkőzésüket zárt kapuk mögött játsszák le. A zászlóégetést a kolozsvári CFR sem úszta meg, rendezői hiányosságok miatt ugyanis tízezer lejre bírságolta az LPF. A hétfő esti incidens kapcsán az RMDSZ is lépett, a Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálata feljelentést tett a zászlógyújtogató szurkolók ellen. A szövetség ugyanakkor ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen és a Román Labdarúgó Szövetségnél.
A Hivatásos Labdarúgóliga hangsúlyozza: ez a legsúlyosabb büntetés, amivel egy csapatot sújthat. Emellett felszólította a zászlóégetést tétlenül végignéző csendőrséget, hogy azonosítsa a magyar nemzeti lobogó felgyújtásának elkövetőit.
Az eset kapcsán korábban Anda Pop főtörzsőrmester, a kolozsvári csendőrség sajtófelelőse azt mondta: nem állt hatáskörükben beavatkozni, nekik csak akkor kell közbelépniük, ha a nézők testi épsége kerül veszélybe, ez a helyzet pedig nem állt fent. Szerinte a tűzoltóságnak és a mérkőzést biztosító őrzővédő cégnek kellett beavatkoznia, amit meg is tettek – eloltották a tüzet.
Az incidens kapcsán az RMDSZ is megszólalt, szerdai közleményében hangsúlyozta: börtönben a helye a magyar zászlót égető szurkolóknak. Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára tájékoztatása szerint a kolozsvári ügyészséghez intézett feljelentésében a büntető törvénykönyv 317. cikkelyére hivatkoznak, melynek előírásai alapján bármilyen etnikai, nemzetiségi, vagy vallási diszkriminációra való uszítást 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal sújtják.
A főtitkár elmondta, hogy a rendőrségre benyújtott panaszban a 2008. évi 4-es számú törvény 10. és 20. cikkelyének előírásaira hivatkoznak, miszerint tilos a sportrendezvényeken résztvevő szurkolók bármilyen jellegű szélsőséges megnyilvánulása, illetve büntetendő a diszkriminatív, faji és nemzeti gyűlöletre uszító feliratok használata.
Az RMDSZ felszólítja a Román Labdarúgó-szövetség vezetőségét, hogy vizsgálja ki a mérkőzésen történteket, valamint tegye meg a szükséges intézkedéseket és indítson fegyelmi eljárást a vendég klub szurkolói ellen.
Az ügy miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) is a román szövetséghez fordult. A szervezet tájékoztatást kért a fegyelmi jogkör gyakorlójától arról, hogy a történések után indult-e fegyelmi eljárás, és ha igen, az milyen eredménnyel végződött, követte-e bármilyen felelősségre vonás.
Az MLSZ álláspontja szerint egymás kölcsönös tisztelete a sport egyik alapértéke, ezért az ilyen nemkívánatos, a nemzeti érzékenységet sértő incidensek - legyenek azok bármely oldalról -, súlyosan sértik a fair play szellemét. Az ehhez hasonló cselekmények száműzése a stadionokból - összhangban az európai (UEFA) és a nemzetközi szövetség (FIFA) irányelveivel - közös érdek és feladat - olvasható az állásfoglalásban.
(Krónika nyomán)
3. Bocsánatot kértek
A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) a honlapján közölt közleményben kért bocsánatot amiatt, hogy egy hétfői kolozsvári bajnoki mérkőzésen a bukaresti Rapid szurkolói felgyújtották a magyar zászlót.
"A Román Labdarúgó Szövetség és Románia labdarúgó-válogatottja ezúton kér bocsánatot a Magyar Labdarúgó Szövetségtől, Magyarország nemzeti válogatottjától, az ország polgáraitól és a magyar államtól egy felelőtlen szurkoló minősíthetetlen tettéért" - áll a FRF szerdai közleményében.
A román szövetség leszögezte, a két ország sportági fórumai kiváló kapcsolatokat ápolnak egymással. Az FRF közleménye kitér arra, hogy a Liga 1-et (a román első osztályú bajnokságot) a romániai Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) szervezi, ezért a Magyar Labdarúgó Szövetség keddi levelét a ligának továbbította a román szövetség.
(MTI)