2019. február 18., hétfő, Bernadett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:27 Szavak nélkül21:02 Nem mindig mesélgetett Auschwitzról Jobbik-Jákob - amikor a politikai érdek úgy kívánta, mulatott a zsidóviccen20:54 A MIÉP elnöke a Mi Hazánk irodájában köt megállapodást és tart előadást20:37 Kivonultak a parlamentből az egyesült ballibek - munka helyett inkább átruccantak Esztergomba19:56 Nyílt levél Hont Andrásnak19:50 Magyar fejlesztésű sporttérkép - minden egy helyen, egy alkalmazásban (x)19:38 "Antiszemitizmus elleni küzdelem": tanárok, diákok, ügyészek, bírák részesülnek átnevelésben a kormány jóvoltából19:05 Az EU újabb szankciókat fontolgat Oroszországgal szemben18:21 Újabb zseniális ellenzéki akció: írni nem tudnak, de tiltakozni nagyon szeretnek az elvtársnők18:03 Dúró: aki szerint értelmetlen a parlamenti munka, adja vissza a mandátumát!17:44 Kivágták Demetert a honvédelmi bizottságból17:24 Kísérti a múlt a cuki néppárti fiúkat: újabb "listázós" ügyet rángatott elő a fideszes sajtó17:00 Suzuki: még az érvényben lévő 250 órás túlórakeretet sem használják ki16:53 Le Monde: Netanjahu trójai falóként használja a V4-eket az EU ellen16:10 Kiadták a videót, amin a szökött fegyveres rabot üldözik, majd lebirkózzák
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Antimagyarizmus ::

Veszélyben a romániai magyar nyelvű tankönyvírás

Nyílt levelet idézett Dr. Bencze Mihály, a bukaresti Ady Endre Líceum igazgatója a tanügyi államtitkárság magyar tagjai felé, a romániai magyar nyelvű tankkönyvírás kapcsán kialakult élhetetlen helyzet előidézése miatt. Véleménye szerint az államtitkárság RMDSZ-es tagjai döntésükkel hozzájárulnak a romániai magyar nyelvű tankönyvírás megszüntetéséhez.

Valakinek biztos kifizetődő a tettek nélküli parolázás is
A levél tartalma:
2013 őszen meghúztam a vészharangot, ami a magyar nyelvű tankönyvírás jövőjét illette. Az agyafúrt balkáni döntés arra kényszeríti a magyar tanárokat, hogy először román nyelven írják meg a tankönyvet, és ha ez a versenyt kiállja, akkor le lehet fordítani magyar nyelvre is. Ez nagyon korlátozza annak a lehetőségét, hogy magyar szerzők könyve megállja a versenyt a többségi ravaszsággal szemben. Az őszi felháborodás, a Duna TV-interjú és a sajtó kereszttüze, a tanügyi államtitkárság szép ígérgetésével ért véget. Állításuk szerint bele fognak avatkozni, hogy jogainkat ne sértse az új döntés. A napokban a következő szép fejezetet halásztam ki a minisztérium honlapjáról:
Többször is átolvasva, arra a következtetésre jutottam, hogy az államtitkárságunk nem tartotta be a sajtóban felénk elhangzott ígéretét, és semmifele feltétel állítása nélkül aláírta a mi, magyarságunkat sértő rendeletet.
Gyönyörű jövőnk bontakozik ki ebből, ugyanis amit 23 éve sikerült az Erdélyi Tankönyvtanácson, az Ábel Kiadón, az RMPSZ (Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége) szervezeten keresztül elérnünk, azt el kell felejtsük. Nincs szükségünk a mi tanáraink által irt tankönyvekre (hál' Istennek megmentettek egy nehéz feladattól, nem kell többletmunkát végezzünk), örvendjünk, hogy a hatalom megengedi majd, hogy a tankönyvversenyt nyert tankönyvet lefordíthassuk magyar nyelvre. Ezt a fordítást is egy kiadó fogja elvégezni, lehetőleg Google-fordítással, vagy olyan személyek segítségével akik nem végeztek magyar nyelven egyetemet stb.
Ez ismerős történet, hisz az előző évek alatt volt rá bőségesen példa.
Ezt a ferdeséget lehetetlenség megérteni. Minél jobban bontakozik ki a balkáni demokrácia, annál több jogot veszít a magyar tanügy Romániában. Azt érezzük, hogy a szocializmus sötét éveiben is több tanügyi jogunk volt, mint most.
Elvárnám, hogy a tanügyi államtitkárságunk érvekkel támassza alá a fenti döntését, hogy mi egyszerű tanárok, a NEMZET NAPSZÁMOSAI megértsük döntésük jövőnket féltő szándékát.
Dr. Bencze Mihály
a bukaresti Ady Endre Elméleti Líceum igazgatója
(brasso.info)
Kapcsolódó:


Hozzászólások ( hozzászólás)

Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready