„Kiba...tt magyarok! K... p...-k, beszéljetek szlovákul, a magyar irritál!” - kiabálta Dárius Rusnák hokilegenda, a tót elnöki hivatal osztályvezetője egy bárban két magyarul beszélő nőre két héttel ezelőtt, majd társával összeverte a nőket védeni próbáló két férfit. Azt, hogy Rusnák milyen bírságot kap, ha egyáltalán kap, bizonyára titok marad. A vonatkozó jogszabályok szerint ugyanis a szabálysértési eljárás titkos, nem tájékoztatnak a végeredményről.
A döntésről csak akkor tájékoztat a rendőrség, ha azt a gyanúsított engedélyezi. Az újságíróknak még akkor sem szabad közzétenni a szabálysértési eljárásban kapott bírság összegét, ha ezt valamilyen forrásból megtudják.

Dárius Rusnák, a tót elnöki hivatal osztályvezetője
„Kiba…tt magyarok! K... p…-k, beszéljetek szlovákul, a magyar irritál!” - kiabálta Rusnák egy bárban két magyarul beszélő nőre két héttel ezelőtt, majd társával összeverte a nőket védeni próbáló két szlovák férfit. Az Új Szó birtokába került rendőrségi határozatból kiderül, hogy Rusnák káromkodása nem bűncselekmény, csupán szabálysértésnek minősíthető, amiért 33-tól 250 euróig terjedő bírság fenyegeti. Az ügy vérlázító részleteit lapunk is megírta, itt olvasható a cikk.
A magyarok szidása nem uszítás Tótiában
Miután a kávézó két másik vendége megpróbálta lecsillapítani Rusnákot, szóváltás, majd verekedés alakult ki közöttük, a helyszínre a rendőrséget is kihívták. A hivatalos szervek – miután az érintettek közül senki nem kívánt feljelentést tenni – garázdaság, illetve kisebbség elleni uszítás gyanújával indítottak vizsgálatot az ügyben. A garázdaság bűncselekményének gyanúja miatt tovább folytatja a vizsgálatot a rendőrség, az uszítás ügyében viszont leállították a vizsgálatot. Erre azért került sor, mert a nők szidalmazása – a pozsonyi lap által ismertetett rendőrségi határozat szerint – "nem merítette ki az uszítás bűncselekményének feltételeit", mivel nem bizonyosodott be, hogy Rusnák gyűlöletkeltés szándékával szidalmazta a magyarul beszélő nőket. Így tette csupán kihágásnak minősül, s így szabálysértési eljárás keretében döntenek majd az illetékes szervek.
Az inzultált nők már korábban elmondták, céljuk nem feltétlenül az volt, hogy Rusnák ellen bűnvádi eljárást induljon, hanem az, hogy valaki kimondja, így nem lehet viselkedni. „Ha ezért pénzbírságot kap, én már azzal is elégedett leszek” - mondta az Új Szónak az inzultált nők egyike.
A két magyar nővel, de az őket Rusnák agresszivitása ellen védeni próbáló férfiakkal múlt héten találkozott a beiktatására váró államfő, Andrej Kiska.
Az új elnök sajnálatát fejezte ki a történtekért, többször elnézésért kért tőlük, s ígéretet tett, hogy miután hivatalba lép, prioritásként fogja kezelni ezt az ügyet; "nagy valószínűséggel" azonnal meneszti Rusnákot a közönségszolgálati osztály éléről, ahova még Rudolf Schuster idején nevezték ki. Ivan Gasparovič államfő egyetlenegyszer sem nyilatkozott a történtekről.
(Új Szó - MNO nyomán)