A romániai (és így erdélyi) egészségügyi rendszerben a sürgősség az egyetlen olyan szolgáltatás, mely 24 órából 24-ben működik, és ingyenes. Ezzel élnek vissza sokan. A jogszabály tiltja, hogy a sürgősséget felkereső személyek bármelyikét is vizsgálat nélkül visszautasítsák a szakemberek, ezek a vizsgálatok pedig időt, energiát, fogyóanyagokat igényelnek.

– Egyesek csupán azért jönnek a sürgősségre, hogy ingyenes, gyors egészségügyi vizsgálatokat végeztessenek el velünk – panaszolta az osztályvezető orvosnő, hozzátéve: olyan szintre fejlődött a pimaszság, hogy a betegek egymást tanítják a váróteremben arra, milyen tüneteket színleljenek ahhoz, hogy átfogóbb vizsgálatban részesüljenek.
Míg 2013-ban összesen 30 886 esetet láttak el a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban, addig idén, augusztus 19-ig már 20 550 esetet jegyeztek. A "betegek" főképpen városról érkeznek, illetve a sürgősségi szolgáltatásokat igénybe vevők közel 25%-a mentőt is igényel. A számadatok évről évre folyamatosan nőnek, miközben az osztályon jelentős személyzeti hiánnyal küszködnek.
Az 1996-tól a rendszerben munkálkodó dr. Mandru Camelia elmondta, számos vidéki, főként hetei, hidvégi cigány taxinak használja a mentőt (hasonló panaszokat kézdivásárhelyi mentősöktől is lehet hallani).
– Ha városnézőbe akarnak menni, csak tárcsázzák a mentőt, és higgye el, tudják, mit kell mondani ahhoz, hogy utánuk küldjék az autót. "Jön a piros taxi", mondják, így becézik a rohammentős (SMURD) járműveket. Éjszakánként is számtalan cigány nő akar ingyenes nőgyógyászati vizsgálatot, ezért mentővel egyszerűen behozatják magukat. Visszaélnek a rendszerrel, és utólag sem vonják őket felelősségre – magyarázza az orvosnő.

A "piros taxi"
Ezen a területen az egészségügyi alkalmazottak ki vannak szolgáltatva a türelmetlen, udvariatlan, sokszor agresszív "betegeknek". Dr. Mandru Camelia is elmondta, nem egyszer akarták bántalmazni őt, számtalanszor rendőri segítséget kellett hívnia egy-egy agresszív "beteg" vagy hozzátartozója miatt (a "romáknál" bevett szokás, hogy minimum heten érkeznek a sürgősségre, ha valakinek baja van). A részegekkel is sok gond akad, összepisilik a sürgősséget, törnek-zúznak, perfúziót fogyasztanak, aztán továbbállnak.
A legbanálisabb eset, amire az orvosnő emlékszik, egy jól szituált hölggyel történt, aki éjjel háromkor azért kért mentőautót, mert álmából felriadva tükörbe nézett, és megijedt önmagától. Nyugtatóval és pár jó tanáccsal sikerült "meggyógyítani"…
(Székely Hírmondó nyomán)