Semjén Zsolt szerint Erdélyben a magyar összefogás "a történelem erkölcsi és politikai parancsa".
Az RMDSZ Kolozsváron zajló 12. kongresszusán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tapsot aratott azzal a kijelentésével, hogy "nem fogadható el semmi, ami az RMDSZ-t gyengíti, mert az erős erdélyi magyar képviselet letéteményese a Romániai Magyar Demokrata Szövetség". Hozzátette: "az RMDSZ-ben megvan az a képesség, hogy integráljon mindenkit, akit csak lehet".
A miniszterelnök-helyettes olvasta fel Orbán Viktor kormányfő üdvözletét is, aki azért kívánt eredményes tanácskozást, hogy a mottóul választott "újratervezés" sikeres legyen. Orbán Viktor köszönetet mondott Kelemen Hunornak, amiért "az elmúlt négy évben a nemzeti ügyekben összefogva, egymás partnereiként dolgozhattak".
Biró Zsolt személyében először köszöntötte az RMDSZ kongresszusát egy másik erdélyi magyar párt elnöke is. Az RMDSZ-kollaboránssá vált Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke kijelentette: a "testvérharcnak vége".
"Nem feszülhetünk egymásnak, amikor a közösségi ügyekért kiállókat retorziók fenyegetik, amikor szimbólumainkhoz való jogunkat csorbítják" - ideologizálta árulását az egykor az RMDSZ ellen, az autonómia kivívásáért létrejött párt elnöke. A húsos fazekakhoz kérezkedő pártelnök az "új felelősség politikájáról" beszélt, melybe "nem tartozhatnak bele azok, akik az RMDSZ-t árulónak, az MPP-t egységbontónak tekintik".
(MTI nyomán)