Marián Tkáč a Matica slovenská elnöke kijelentette, szerinte 26 ezer tót nemzetiségű polgárnak nincs lehetősége arra, hogy anyanyelvén művelődjön az ország magyarok lakta részén. Tkáč szerint a magyar falvakban és városokban élő "szlovákok" magyar iskolákba kénytelenek járni. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének, elnöke, Jókai Tibor szerint ez abszurdum.
Az állami hírügynökség, a TASR honlapján jelent meg Marián Tkáč nyilatkozata, melyben azt állítja, hogy az országszerte megszűnő tót tanítási nyelvű alapiskolák miatt "kulturális központokat" veszt a déli régiók tót lakossága.
"A Nyitrai kerületben közel 5000 szlovák, a nagyszombatiban 7000, a Besztercebányaiban és a kassaiban egyenként több mint 7000 szlovák nemzetiségű lakos kényszerül a szlovák állam területén idegen nyelvű oktatásban részt venni"- állítja a Matica slovenská elnöke.
Zoom
Marián Tkáč - magyargyűlöletből jeles
A Bumm szerkesztősége a kérdésben megkereste Jókai Tibort, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnökét. Jókai elmondta, hogy abszurd, amiről a Matica elnöke beszél. Az elmúlt években ugyanis átlagosan 3500 kisdiákot írattak be a magyar iskolák első osztályába összesen. Ha a Tkáč által említett 26 ezres szám igaz lenne, akkor a magyar tanítási nyelvű alap- és középiskolákban tanuló diákok felének tót nemzetiségűnek kellene lennie. Ebben az esetben a gyerekek a szünetben például tótul beszélnének, ami pedig nem jellemző, sőt, egészen ritka a magyar tanítási nyelvű intézményekben.
Jókai szerint a magyar iskolába járó tót nemzetiségű diákok száma elenyésző. Inkább csak a pozsonyi magyar tanítási óvodákban tapasztaltak ilyet. A nagyvárosban akadnak olyan tót szülők, akik azt szeretnék, ha csemetéjük egy idegen nyelvet (adott esetben a magyart) egészen kicsi korban sajátítanának el.
A fordítva viszont igaz a dolog
Jókai elmondta, hogy az oktatásra inkább az jellemző, hogy a magyar nemzetiségű, magyar anyanyelvű diákokat tót iskolába íratják a szüleik. A szervezet adatai szerint a kilencvenes években a magyar nemzetiségű diákok 20 - 23 százaléka tót tanítási nyelvű iskolába járt. Ez a tendencia a kétezres évekre némileg javult, ebben az időszakban a magyar gyerekek 10 - 12 százaléka járt szlovák iskolába.
Jókai kiemelte, hogy nincs olyan régió, amelyben ne lenne szlovák tanítási nyelvű iskola, a  tót szülőknek mindig megvan a lehetősége, hogy anyanyelvüknek megfelelő oktatási intézménybe írassák csemetéjüket. A fordított eset, tehát a magyar iskola megléte már nem mindenhol biztosított.
A Matica visszaállamosítana és asszimilálna
A tót magyargyűlölő szervezet elnöke szerint az oktatást újra állami kézbe kellene venni, a jelenlegi önkormányzati fenntartás helyett. Tkáč az állami hírügynökségnek elmondta, hogy szerinte a központi irányítás alatt effektívebb lenne az oktatás. Ugyancsak kiemelte, hogy a Matica slovenská törekedni fog arra, hogy az "ország területén élő, de magukat etnikai csoportok tagjainak valló polgárok" - így Tkáč - kapcsolatát is megerősítsék a tót kultúrával.
A virágnyelvi kifejezésmódot úgy is lehet értelmezni, hogy a Matica slovenská mindent elkövet, hogy az országban élő magyarok inkább tótok legyenek.
(Bumm nyomán)