A román hatóságok még mindig "háborús bűnösként" viszonyulnak Wass Alberthez, a XX. század egyik legnagyobb erdélyi magyar írójához. A budapesti kormány által magas kitüntetésben részesített szélhámos, Elie Wiesel alapította bukaresti holoközpont közbenjárására a magyarok lakta erdélyi településeken sem szabad köztéri szobrot állítani Wass Albertnek. A háromszéki Baróton székely fiatalok azt követelik, hogy nevezzenek el utcát Erdély nagy szülöttjéről.
Zoom
Baróton aláírásgyűjtésre készülnek a HVIM tagjai
Barót városában, az Erdővidék központjában a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom helyi tagjai megunták a román hatóságok rosszindulatú hozzáállását, a kollaboráns RMDSZ közönyét s még az idén februárban elhatározták, hogy aláírásgyűjtéssel ösztökélik a helyi képviselő-testületet (ottani kifejezéssel: tanácsot) arra, hogy nevezzen el utcát Wass Albertről. A fiatalok ma délelőtt a Diákdombon álló római katolikus templomban celebrált szentmise után folytatták az aláírásgyűjtést. A HVIM Erdővidék Facebook-oldalára kitett rövid hírben az is olvasható, hogy ma is elég sok aláírást gyűjtöttek a baróti magyarok körében, s a szentmiséről kijövő hívek sorban álltak, hogy aláírhassák a petíciót.
Zoom
A szentmiséről távozó hívek aláírják a petíciót

Zoom
Ide nyújtják majd be a lakosság kérvényét
A baróti fiatalok, akiknek városában olyan neves magyarok látták meg a napvilágot, mint például Baróti Szabó Dávid költő, Zárug Lukács építész vagy Gyulai Líviusz grafikusművész, azt tervezik, hogy minél több aláírást gyűjtenek össze, majd ennek birtokában kérik a helybeli önkormányzati képviselő-testületet, hogy tűzze napirendjére az utcaelnevezés kérdését. Egyébként a napirendre tűzéshez a település szavazati joggal bíró lakosai öt százalékának, azaz mintegy ötszáz személynek az aláírására van szükség. Az erdővidéki ifjak ötszáznál már jóval több aláírást gyűjtöttek, de tovább folytatják a munkát, mert a kellő számú aláírás többszörösének birtokában határozottabban követelhetik, hogy a település vezetése nevezzen el utcát Wass Albertről.
H. J. - Kuruc.info