A Maslickovo nevű cigánytelep felszámolásáról szóló petíciót több mint 1000 lakos írta alá. A kassai polgármester a tulajdonosok segítségét kéri, hogy kitakaríthassák a telep helyét, ahogy azt korábban már más esetben megtették.
"Negyven éve élek a Luník VIII-on, amely hajdan szép és békés lakótelep volt - mondta Lubica Sulimanová Maslickovo, a felszámolásáról szóló petíció bizottságának elnöke. "Aztán felépült a Luník IX., amely roma lakótelep lett. Amikor a lepusztult, statikailag sérült házakat le kellett bontani, a lakosok egy kicsit továbbmentek, felhúzták a viskóikat, és így született meg a romatelep, amely napról napra nő. Havonta 100 új lakos érkezik, és ezzel megnehezítik az életünket" - ismertette a telep kialakulásának történetét Sulimanová.
"Az utóbbi két év volt a legrosszabb, és ez csak fokozódik. Fényes nappal támadják meg az időseket. Kitépik a kezükből a bevásárlótáskákat. Igaz, hogy az utóbbi két hónapban megnőtt a városi és az állami rendőrök létszáma, akik vigyáznak a biztonságunkra, így a telep lakói kicsit meg vannak félemlítve. Nem tudjuk eladni a lakásainkat, garázsainkat, mert mihelyst a vevőjelöltek megtudják a címet, azonnal kihátrálnak. Ezért kértük a város segítségét. Az aláírásgyűjtést januárban kezdtük, és már 1010 személy írta alá a petíciót" - tette hozzá a petíciós bizottság elnöke.
A Maslickovo felszámolásáról szóló petíciót tegnap juttatták el a kassai polgármesternek. A petícióban úgy fogalmaznak, hogy a Luník IX-es lakótelepen a helyzet elviselhetetlenné vált, mivel az alkalmazkodni képtelen "romák" Maslickovóból és a Luník IX-ről kidobálják a szemeteskonténerekből a szemetet, rendetlenséget csinálnak, zaklatják a lakosokat, és már támadásokat is regisztráltak. Különösen az idősebb emberek félnek kimenni az utcára, ha mégis megteszik, akkor is inkább csak párban.
Kassa városa meg akarja szólítani annak a kb. száz magánteleknek a tulajdonosát, amelyen a Maslickovo nevű illegális cigánytelep található, és arra kéri őket, hogy adjanak meghatalmazást a telep kitakarítására. Mindezt Richard Rasi polgármester mondta el, reagálva arra a lakossági petícióra, amelyben a telep megszüntetését kérik. Minderre azért lenne szükség, mert nem városi telkekről van szó, és a város bármilyen beavatkozása törvénytelen lenne.
"Ahhoz, hogy meg tudjuk oldani Maslickovo ügyét, találkoznunk kell a tulajdonosokkal. Arra kérjük őket, hogy hatalmazzák meg a várost, hogy a nevükben úgy tudjunk eljárni, mintha városi telkekről lenne szó. Ez az egyetlen legális módja a Maslickovo-ügy rendezésének, utána lehet nekifogni a takarításnak - mondta Rasi.
"Oldottunk már meg hasonló esetet a Demeter-telep kapcsán. Az a mi telkeinken volt, és, bár kemény reakciókat kaptunk az emberjogi szervezetektől, sikerült megoldanunk" - tette hozzá a kassai polgármester.
A Maslickovo telep a Luník VIII. és IX-es lakótelepek szomszédságában már több éve létezik, és azután a jobbára cigányok lakta Luník IX-es városrész bérházainak lerombolása után keletkezett. Az itt található viskókban élők száma minden évben nő, jelenleg kb. 180 lakója lehet.
(Bumm - Sita - Topky korrigálva)