A Kárpátalján lévő ukrajnai menekültek 70 százaléka az intelligencia képviselője, hangzott el egy ungvári sajtótájékoztatón.
Az ukrán kormány számára fájdalmas téma a "belső menekültek" kérdése (mivel Ukrajna nem Magyarország része, nem helytálló belső menekültekként emlegetni őket - a szerk.), de amennyire fájdalmas, annyira aktuális is. Kárpátalján közel négyezer menekült talált menedéket. Ungváron és Munkácson egy jogi központ is működik, amely megpróbál segíteni azoknak a menekülteknek, akik egyedül nem tudtak boldogulni. Ezt a jogi segítséget a Gorenie ukrán jótékonysági alapítvány koordinálja.
„A dán menekültügyi jogi tanács és az ENSZ menekültügyi főbiztossága támogatásával nyújtunk segítséget. Különböző kérdésekkel fordulnak hozzánk. Nagyon aktuális a regisztráció kérdése. Sok kérdés a hivatalos iratok megújításával kapcsolatos” – nyilatkozta Kvetoszlava Andrusko, az alapítvány ügyvédje, aki szintén a donbászi menekültek egyike.
Számos kérdés az elbocsátásokkal, pénzkifizetésekkel kapcsolatos, de a szülői jogok megvonása miatt is segítséget kértek az ingyenes jogi központokon. A kárpátaljai menekültek 30 százaléka azt tervezi, hogy visszatér otthonába. A menekültek leggyakoribb problémája, hogy nem tudnak munkát találni a megyében.
„A statisztikánk szerint a négyezer menekült 70 százaléka az intelligenciához tartozik. Ők nem a munkásosztály képviselői, ezért a szakembereknek nehéz elhelyezkedniük. Arra a munkára, amit fel tudnak ajánlani, arra Kárpátalján nincs igény” – mondta Olena Sztarobudkova, az egyik donbászi menekült.
(KárpátHír nyomán)