Szlovákiában a stabil kormány létrejöttének előfeltétele az Irány és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) együttműködése - jelentette ki Robert Fico, a múlt hét végi parlamenti választáson győztes Irány-Szociáldemokrácia elnöke Pozsonyban szerdán, miután az új szlovák kormány megalakításának lehetőségeiről egyeztetett Andrej Dankóval, az SNS elnökével.
Zoom
"Ez egy kezdeti találkozó volt, amelyet továbbiak kell hogy kövessenek" - idézte Robert Fico véleményét a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.
A megbízott kormányfő kifejtette: az egyeztetés során több kérdésben közös álláspontot képviseltek, a megmutatkozó különbözőségeket pedig a két fél kölcsönösen tiszteletben tartja.
Andrej Danko a találkozó után - pártjára és az Irányra, illetve a parlamentbe bejutott nem hagyományos politikai csoportosulásokra utalva - úgy nyilatkozott: véleménye szerint csak két stabil struktúrával, alapszervezetekkel és működő mechanizmussal rendelkező párt lehet egy működő parlament és egy működő rendszer alapja.
Robert Fico szerdán délelőtt vette át a kormányalakítási megbízatást Andrej Kiska államfőtől, a megbízatás jövő péntekig szól. Az ügyvezető kormányfő azt mondta: még szerdán elkezdik az első egyeztetéseket a kormányalakításról azokkal a pártokkal, amelyekkel érdemes tárgyalóasztalhoz ülni.
Az egyeztetések sorát az Andrej Danko SNS-elnökkel tartott találkozó nyitotta meg. A Radoslav Procházka vezette Háló (Siet) és Bugár Béla vegyes pártja, a Most-Híd elutasította Robert Fico meghívását.
Fico pártjának a szombati voksoláson a szavazatok 28,28 százalékát sikerült megszereznie, ami 49 parlamenti mandátumot jelent. Ez mintegy harmadával kevesebb, mint amennyivel jelenleg az Irány a 150 fős pozsonyi parlamentben rendelkezik, és nem teszi lehetővé számára, hogy önállóan alakítson új kormányt.
Az SNS 15 képviselői helyet szerzett a szombati voksoláson, vagyis a két párt harmadik koalíciós partner nélkül nem rendelkezik elegendő képviselővel a kormányalakításhoz.
(MTI nyomán)