Civil ruhás rendőrök akadályozták meg, hogy a március 15-i ünnepi felvonuláson többen Erdély zászlójával vonuljanak Kolozsváron. Furcsa, hogy éppen március 15-én jut eszébe a hatóságnak keménykedni, mivel korábban több alkalommal is nyugodtan lehetett nyilvánosan lobogtatni az Erdély-zászlót Kolozsváron - írja a Főtér.ro.
Zoom
Zoom
A zsaruk megállították a néhány fős csoportot – köztük Fancsali Ernőt és Vincze Zoltánt, a transzszilvanista mozgalom tagjait, valamint Soós Sándort, a Kolozs megyei EMNP elnökét –, igazoltatták a kék-piros-sárga és Erdély-címeres zászlót vivő személyeket, majd felszólították őket, hogy tegyék el a lobogókat, amelyek használata szerintük törvénytelen.
Zoom
Zoom
Zoom
A rendőrök szerint "a zászlók diszkriminatívak, mivel az rajtuk levő Erdély-címer nem tartalmaz utalást a román népre, és így etnikai gyűlöletet szítanak".
Az MTI híre:
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) részéről Fancsali Ernő, az egyik érintett azt közölte az MTI-vel, hogy akárcsak a tavalyi március 15-én, néhány társával idén is kék-piros-sárga színű, a közepén Erdély-címerrel díszített zászlóval készültek részt venni a kolozsvári ünnepi rendezvényen, amely felvonulással kezdődött a város egyik forgalmas utcáján.
A felvonulás előtt azonban rendőrök szólították ki a tömegből az Erdély-zászlót lobogtatókat, igazoltatták, és a zászlók bevonására kötelezték őket. A rendőrök a büntető törvénykönyv 369. cikkelyére hivatkoztak, mely szerint hat hónaptól három évig terjedő börtönnel vagy pénzbírsággal büntethető egy bizonyos csoport elleni gyűlöletre vagy diszkriminációra való uszítás.