Hétfő reggel nyolc órától elkezdik az "osztrák–magyar határszakasz" ellenőrzését, az intézkedés négy járást érint, és egyelőre szúrópróbaszerű lesz – közölte Burgenland tartomány, vagyis Őrvidék rendőrsége pénteken. Bakondi György szerint az osztrák intézkedések azt jelzik, nem támogatják a tömeges bevándorlást.
A Nezsideri, a Kismartoni, a Nagymartoni és a Felsőpulyai járás átkelőinél várható ellenőrzés. Az őrvidéki rendőrség közlése szerint helyzettől függően további határszakaszokon vezethetnek be hasonló intézkedést. Az őrvidéki rendőrség úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy az embercsempészek elleni súlyponti akció sikeressége miatt nem kívánják megnevezni pontosan, melyik határátkelőknél terveznek hétfőtől a szúrópróbákat.
A rendőrségi közleményben megnevezett térségbe egyebek között a hegyeshalmi, a pomogyi, a fertőrákosi, a jánossomorjai, az ágfalvai, a zsirai, a kópházai, a kőszegi és a soproni átkelőkön lehet átjutni. Az intézkedést az embercsempészet és az illegális bevándorlás elleni küzdelemmel indokolták. A hatóságok ügyelnek arra, hogy az átkelőforgalmat ne akadályozza a bevezetendő ellenőrzés – közölte a rendőrségre hivatkozva az osztrák közszolgálati média (ORF) internetes oldalán.
A rendőrség közleménye szerint a vizsgálatokat az osztrák határ-ellenőrzési törvény idevonatkozó passzusa szerint végzik majd, így amennyiben valaki nem felel meg a beutazásról szóló előírásoknak, törvényes eszközökkel megakadályozhatják a továbbutazását. A határátkelők biztosításához és a zöldhatár érintett szakaszainak felügyeletéhez a rendőrség számára a katonaság nyújt segítséget – olvasható a közleményben. A katonaság munkáját is a belügyi minisztérium irányítja.
Az utóbbi napokban Hans Niessl őrvidéki kormányfő arról beszélt, hogy az embercsempészet visszaszorítása érdekében a határellenőrzés fontosabb, mint a kerítésépítés. Tájékoztatása szerint ezekben a hetekben több embercsempészt fognak el "Burgenlandban", mint tavaly ilyenkor.
Ausztria (most éppen) nem ölelgeti a "menekülteket"
A magyarországi miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint az osztrák határőrizeti intézkedések azt jelzik, hogy Ausztria nem kívánja tovább támogatni a tömeges bevándorlást. Bakondi György az M1-en azt mondta: azt nem osztotta meg az osztrák fél, hogy konkrétan mi az oka ennek az intézkedésnek. Kiemelte ugyanakkor: a jelenlegi információk szerint továbbra is a migránsok folyamatos Európába érkezésével és új útvonalak keresésével kell számolni.
Az osztrák féltől kapott tájékoztatás alapján hasonló rendszert akarnak kiépíteni, mint korábban az osztrák–szlovén határszakaszon. Ezenfelül a Brenner-hágónál vagyis az osztrák–olasz határon is ilyen intézkedéseket terveznek – tette hozzá Bakondi György.
(MTI nyomán)