A Közép-európai Alapítvány (CEF) első körben hat projektet támogat, amelyek felvirágoztatják és újraélesztik a felvidéki Duna-szakaszt. A 26 908 eurós alap oktatási tevékenységeket, a vízi sportokat és a part turisztikai hasznosítását fogja támogatni.
A támogatást többek között a víz megközelítésének könnyítésére, a Károlyfalui-öbölben (Karloveská zátoka) szlalompálya kialakítására, Csallóközaranyos (Veµký Lél) mellett kemping kialakítására és működtetésére, a Kis-Duna melletti gátaknál tutajkikötő és tanösvények kiépítésére, továbbá egy holokauszt-emlékmű felépítésére Komáromban, a pozsonyi part urbanisztikai megoldásainak elkészítésére, valamint a sportolási lehetőségek fejlesztésére a közösség számára evezéssel vagy szervezett úszással a Dunán.
“A Duna Alap szakértőiből álló szakmai bizottság azon projektek megvalósulását támogatta, melyek konkrét beavatkozást hoznak a környezetbe fenntarthatósági tervvel együtt, és a Duna szlovákiai szakaszának szélesebb területét érintik” – mondta el Kristína Vandová a CEF részéről.
A pályázatokat még januárban hirdették meg a VÚB Bank alapítványa és a Slovnaft támogatásával. A bizottság összesen 26 pályázatot értékelt ki. Olyan szervezetek pályázhattak, melyek tevékenysége, célkitűzései összecsengenek a Duna Alap kartájának céljaival, így a folyóval való közelebbi kapcsolattal, a gazdagabb élettel a folyón (beleértve a természeti értékeket), a könnyebb és kényelmesebb mozgási lehetőséggel a folyón, vagy annak partján, illetve a folyón segítségével kapcsolat kialakításával a szomszédokkal, más országokkal és itt székhellyel rendelkezőkkel.
A pályázat eredményeiről bővebb információkat a www.dunajskyfond.sk weboldalon lehet találni.
A CEF 2015 szeptemberében jelentette be a Duna Alap támogatási programját az első Duna Alap Fórumon. A Duna Alap nyitott non-profit platform, amely egyesíti a pénzügyi, nem pénzügyi és emberi erőforrásokat közhasznú tevékenységek számára a Duna szlovákiai szakaszán, beleértve a Kis-Dunát is. Az első pályázati kiírást követően a CEF úgy tervezi, hogy a Duna Alappal közösen újabb pályázatot írnak ki 2016 második felében.
(Bumm nyomán)