A "szlovák" állampolgársági törvény jelenlegi formáját 2010 júniusában, még Robert Fico előző kormányának hivatali idején fogadták el válaszlépésül a magyar Országgyűlés könnyített honosításról hozott döntésére.
Az elmúlt nem egész hat évben 1366 ember vesztette el tót állampolgárságát, ezek közül a legtöbben a csehek vannak (406). A magyarok csak az ötödikek a sorban (69).
A tót állampolgárságot elvesztők további sorrendje: 323-an a német, 188-an az osztrák, 127-en a brit, 53-an az amerikai, 33-an a norvég, 29-en a holland, 26-an a belga, 20 ember az olasz, 20 az ír, 14 a kanadai, 11 az ausztrál, 6 a francia, 5 a finn, 3-3 a kínai, orosz és svéd, 2-2 ember az izlandi, lengyel, ukrán, és végül 1-1 ember a dán, új-zélandi, a szerb és izraeli állampolgárság felvétele miatt vesztette el a tótot Fico magyarellenes csapása miatt.

Tamás Aladárnét 99 évesen került be a kiválasztott jogfosztottak közé (lásd kapcsolód anyagainkat)
A tót állampolgársági törvény jelenlegi formáját 2010 júniusában, még Robert Fico előző kormányának hivatali idején fogadták el válaszlépésül a magyar Országgyűlés könnyített honosításról hozott döntésére.
A törvény elfogadása óta több kísérlet is történt a vitatott tót jogszabály módosítására, ám egyik sem járt sikerrel, amiért a nemzetáruló Bugár Béla is sokat tett. A jelenleg hatályos törvénnyel az ún. Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága is foglalkozott, de azt nem állapította meg, hogy összhangban van-e az alkotmánnyal vagy sem.
2015 februárjától kérvényezhetik a tót útlevelet azok a polgárok, akik korábban elvesztették azt az állampolgársági törvény miatt.
A tót állampolgárság visszakapásáért eddig 170 ember folyamodott és 95-en kapták vissza.
(Bumm nyomán)
Kapcsolódó: