Egy európai uniós rendelkezés szerint Szlovákiában az év végéig meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, miszerint az üzletekben feltüntetik, hogy ott milyen arányban árulnak hazai élelmiszert - írta az Új Szó felvidéki magyar nyelvű napilap kedden.
Az uniós rendelkezés az ún. Szlovákiában 2013-ban módosított élelmiszertörvényre reagált. Az akkor megújított szabályozás bevezette, hogy az élelmiszer értékesítésével foglalkozó kereskedelmi üzletláncok boltjaiban a bejáratnál fel kell tüntetni, hogy az adott üzlet polcain milyen arányban jelennek meg a "szlovákiai" termékek.

Az EU a szabályozásnak ezt a részét a többi uniós tagország termékeire nézve diszkriminatívnak nyilvánította, s ezért az Európai Bizottság az arányt jelző táblák eltávolításáról intézkedett, illetve előírta a törvény módosítását - írta a felvidéki magyar nyelvű lap.
Bár a szlovák földművelésügyi tárca megpróbált enyhítést elérni a felvidéki élelmiszergyártók által is negatívan fogadott uniós döntéssel szemben, Brüsszelben nem voltak hajlandóak kompromisszumos megoldásra.
Az ún. Szlovákiában öt évnyi folyamatos csökkenés után az idén történelmi minimumra, 39 százalékra csökkent a hazai élelmiszerek aránya az üzletek polcain.

A kezdeményezés egyébként példaértékű, kár, hogy a "magyar üzletlánc" tótabb akart lenni a tótnál - A CBA-matrica felirata: a legtöbb szlovák terméket nálunk találja
A Szlovák Élelmiszeripari Kamara (PKS) által májusban közzétett adatok szerint az arány a legkisebb üzletekben volt a legmagasabb, 57 százalékon állt, a diszkontokban és hipermarketeknél volt a legalacsonyabb, ahol 18 és 38 százalék közötti értéket mutatott.
Tavaly Felvidéken az élelmiszeripari ágazat import-export mérlege negatív rekordot ért el, 1,1 milliárd eurós külkereskedelmi hiánnyal zárt.
(MTI - Új szó nyomán)