A kis részben magyar származású Károly herceg hétfőn érkezett Romániába, az éjszakát zalánpataki birtokán töltötte – írta kedden a Mediafax hírügynökség.
Károly Bukarestben találkozott Klaus Iohannis államfővel és Dacian Ciolos miniszterelnökkel, utána utazott zalánpataki birtokára. Az elnöki hivatal közleménye szerint elsősorban az örökségvédelemről, Verespatakról, a mezőgazdaságról, a fenntartható fejlődésről és a falusi turizmusban rejlő rendkívüli lehetőségekről tárgyaltak.
Nagy-Britannia bukaresti nagykövetségének közleménye szerint a trónörökös főleg magánjellegű programokon vesz részt Erdélyben.
A Brassó megyei Szászfehéregyházán felkeresi a tavaly létrehozott Prince of Wales képzési központot. A faluban egy régi magtárat alakítottak át oktatási központtá, ahol idén 12 kurzust szerveznek falusi fiataloknak, hagyományos mesterségek tanítására. Az első képzésen szőni tanítják az érdeklődőket.
Károly herceg visszajáró vendégnek számít Erdélyben. Többször is lelkesen nyilatkozott az ember és a környezet sajátos erdélyi viszonyáról, amelyet szerinte Európa más tájain már alig lehet megtalálni.
A brit királyi család erdélyi magyar gyökerekkel is rendelkezik: II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.
(MTI)