Két halálos áldozatot is követelt az Erdélyen átvonuló vasárnap esti vihar. Az ítéletidő a Maros megyei Kutyfalván ledöntötte a református templom tornyát, Aradon a megyei kórház egy része ázott be, míg Nagyváradon forgalmi fennakadást okozott a hömpölygő víz.
Két halálos áldozatot is követelt az Erdélyen átvonuló vasárnap esti vihar: a Temes megyei Perjámoson villámcsapás ölt meg egy juhászt, a Maros megyei Marosvécsen pedig egy kétéves gyermek halt meg, miután fa dőlt a gépkocsira, amelyben szüleivel utazott.
Ledőlt a 200 éves templomtorony
Az MTI tájékoztatása szerint a vasárnap esti tornádószerű vihar a Maros megyei Kutyfalván és a szomszédos Marosdátoson okozta a legnagyobb károkat. A két faluban több mint 300 ház tetőszerkezete sérült meg, az orkánerejű szél elragadta a tetőcserepeket. Kutyfalván alig tíz percig tartott a vihar, de jelentős anyagi kárt okozott, és a helyiekre is alaposan ráijesztett. A szél ledöntötte a református templom 200 éve álló tornyát, méhkaptárokat repített jókora távolságra, és a fákat sem kímélte.
Az egyik helybéli, akinek házáról minden cserepet leröpített a vihar, úgy fogalmazott: mintha a bibliai özönvíz köszöntött volna be. A településen tegnap több ingatlan tetejének befedése zajlott rokonok, szomszédok, falus társak segítségével. Marosdátoson öt ház maradt teljesen tetőzet nélkül. A vihar fákat és villanyoszlopokat döntött ki, és egy furgont is felborított. Maros megyében 60 település maradt áram nélkül.
Nagyváradot is elárasztotta a víz vasárnap este: a vízelvezető-rendszer nem bírta a terhelést, így az eső utcákat, kerteket és pincéket árasztott el, helyenként a lakosok összefogva próbálták elterelni az árat házaik elől. A megyeszékhely vadonatúj gyorsforgalmi útján hömpölygött a víz, és a Borsi úton is fennakadást okozott a vihar. A Dragos Voda lakónegyedben a vasúti híd alatt kialakult tavacska okozott forgalmi dugót, az egyirányú sávban sokan kénytelen voltak visszafordulni vagy tolatni, a merészebbek pedig, akik áthajtottak, a közlekedésrendészetnél vehetik át elhagyott rendszámtábláikat. A belvárosi Körös-áruház előtti útkereszteződésben is csapadék alá került az aszfalt, az aluljáróban felgyülemlett víz pedig teljesen elmosta az ott működő gyorsétkezdét. Ortodox pünkösd lévén szerencsére vasárnap és tegnap is kisebb volt a közúti forgalom.
Vihar tombolt más Bihar megyei településeken is: a helyzet Mácsapusztán volt a legsúlyosabb, ahol két harmincéves férfibe villám csapott egy futballmérkőzésen. A sérülteket kórházban ápolják, nincsenek életveszélyben.
Beesett az eső a kórházba
Aradon is ítéletidő tombolt vasárnap este: a víz a megyei sürgősségi kórházat, többtucatnyi lakóházat és templomot, alagsorokat és pincéket árasztott el. A megyeszékhely több utcája és útkereszteződése is víz alá került, helyenként a vízmagasság elérte az egy métert, míg a nagylaki határátkelő és az Arad közötti útszakaszon kidöntött fák akadályozták a forgalmat. A vihar villanyoszlopokat is kidöntött, ezért több utca órákig áram nélkül maradt. A megyei katasztrófavédelmi felügyelőséghez több száz segélykérő hívás futott be, a szakemberek pedig egyszerre mintegy félszáz helyszínre vonultak ki, hogy kiszivattyúzzák a vizet, és elszállítsák a kidőlt fákat.
A megyei kórház igazgatója, Ciprian George Pribac a Mediafax hírügynökségnek elmondta: az intézmény egyik osztályán beázott a tetőzet, gyakorlatilag beesett az eső a terembe. Az ott ápolt betegeket és az orvosi felszereléseket máshova szállították, így senkinek nem esett baja. A Zsil-völgyi településeken még szombat éjszaka tombolt a jégeső, a hatóságok beszámolója szerint pedig közel hatszáz gépkocsit rongáltak meg a tyúktojás méretű jegek.
(Krónika nyomán)