Kárpátalja 37 településén körülbelül 7 ezer házban okoztak károkat a térségre kedden lezúdult jégesők. A nagyszőlősi járást sújtotta leginkább a vihar, itt hét sérültje van a jégverésnek.
Nem végleges adatok szerint Nagyszőlős körkényén 27 település 5218 házának és középületének tetejében keletkeztek károk a kora reggeli jégverés következtében. Súlyos jégkár ért összesen 190 hektárnyi gyümölcsöst, 150 hektárnyi gabonafélét és 24 hektárnyi zöldséget – adta hírül a Karpatnews.in.ua kárpátaljai hírportál.
Ugyancsak előzetes adatok szerint a huszti járásban 9 településen 1064 házat rongált meg az ítéletidő, amely Kárpátalja 13 járásából 8-at érintett.
A Zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál szerint az érintett települések önkormányzatai igyekeznek segíteni a károsultakon, és folytatják a károk felmérését. A kárbecslés befejezése után Ungváron összeül a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal mellett működő, technogén és környezeti biztonság, valamint a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó regionális bizottság, amely dönt arról, hogy milyen források bevonásával történjen a károk felszámolása. Szükség esetén összehívják a megyei tanács soron kívüli ülését, amely határozhat az idei költségvetés tételeinek újraelosztásáról.
A híroldal arról is beszámolt, hogy a nagyszőlősi járásban többen megsérültek az esővel hullott jégdaraboktól. Mező Béla, a nagyszőlősi járási kórház baleseti osztályvezető orvosa elmondta, hogy kedden hét személyt láttak el: a végtagjaikon, fejükön és más testrészeiken keletkeztek elsősorban zúzódásos, horzsolásos sérülések. Egy nőnek eltört a kéztőcsontja, miközben kezével a fejét védte a záporozó jégdaraboktól.
(MTI)