"Szlovákia" demokratikus ország, amely nem kötődik semmiféle ideológiához vagy valláshoz és a lakosság egyetlen csoportját sem részesíti előnyben (csak a magyarokat hátrányban - a szerk.). Fico kormányfő elvárja, hogy a "Szlovák" Köztársaság képviselői – beleértve az ország külföldi nagyköveteit is – szintén tiszteletben fogják tartani ezt az alkotmányba is belefoglalt tényt – áll a kormányhivatal sajtóosztályának közleményében.
Zoom
Fico szerint kettő rongy a tót igazság, nem három
"E tekintetben Robert Fico kormányfő nem adekvátnak és elfogadhatatlannak tartja, hogy a Szlovák Köztársaság külföldi képviseletének épületén Szlovákia és az EU zászlaján kívül más egyéb lobogó is lengedezzen, vagy olyan jelkép szerepeljen, amely bármilyen ideológiát, vallást vagy kisebbségi csoportot támogat olyan módon, ahogy az az SZK budapesti nagykövetségén történt, amikor a nagykövet szivárványos lobogót akasztott ki az épületre" – áll a dörgedelmes nyilatkozatban.
A miniszterelnök elvárja a külügyi tárcától, hogy a jövőben meg fogja előzni az ehhez hasonló elfogadhatatlan megnyilvánulásokat.
Mi is aggódunk a Felvidéken garázdálkodó tótokért, nehogy mint kényszeres ország- és jelképrablók, véletlenül kibővítsék pár színnel a zászlajukat.
Frissítés: Gesztusukkal az "EU alapértékeit" támogatták - szólt vissza Ficónak saját minisztériuma
“Szlovákia uniós elnökségének össztársadalmi jellege van, s egyik célja az EU alapértékeinek támogatása. Ezek közé tartozik az emberi jogok – köztük a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak – elfogadása is – írta Robert Fico nyilatkozatára kiadott válaszközleményében a tót külügyminisztréium, amely szerint ennek alapján került a "szlovák" uniós elnökség által támogatott rendezvények közé a Budapest Pride is, és ennek keretében tették ki a budapesti nagykövetség épületére a szivárványos zászlót is.
A külügyminiszter ugyanakkor utalt arra, hogy a budapesti "szlovák" nagykövet minderről előzetesen nem egyeztetett a szaktárcával – derült ki a közleményből.
(Kuruc.info - Bumm nyomán)