A várakozásoknak megfelelően a tót parlament elutasította pénteken azt bizalmatlansági indítványt, amit ellenzéki képviselők egy csoportja nyújtott be Rober fico kormányfő ellen.
A beadványt a 150 fős törvényhozásban a szavazáskor jelenlévő 116 képviselő közül mindössze 36 támogatta. A bizalmatlansági indítvány sikeréhez 76 képviselő támogatásával lett volna szükség.
A Robert Ficóval miniszterelnökkel szembeni bizalmatlansági indítványt még július elsején, a szlovák európai uniós elnökség kezdetének napján nyújtotta be a pozsonyi parlament 34 ellenzéki képviselője, de az arról szóló vitát a plénum többszöri döntésképtelensége, illetve a parlament nyári szünete miatt végül szeptemberre tűzte ki a házelnök.
Az indítvány beterjesztői azt állították, hogy Robert Ficónak azért kell távoznia tisztségéből, mert nem volt hajlandó meneszteni belügyminiszterét. Robert Kalinák leváltását a liberális Szabadság és Szolidaritás valamint a populistának nevezett Egyszerű Emberek és Független Személyiségek képviselői indítványozták, a tárcavezető egy állítólagos adócsalási ügyben játszott szerepe miatt.
A nyáron több kisebb tüntetést tartottak Robert Fico pozsonyi lakhelye előtt a miniszterelnök leváltását követelve.
A kormányfő elleni bizalmatlansági indítvány során annak kezdeményezői jórészt a korábban már elhangzott vádakat hozták fel Robert Fico ellen, egyebek mellett azt, hogy a belügyminiszter védelmezésével támogatja a korrupció burjánzását. Ellenben Robert Fico a parlamenti vitában arra mutatott rá, hogy az ellenzék állításaira ő és Robert Kalinák is már többször is magyarázatot adott.
A kormányfő elleni bizalmatlansági indítványt lezáró szavazás után a belügyminiszter leváltását célzó beadványt kezdte tárgyalni az ún. szlovák parlament, amely végül ezt az indítványt is elutasította.
(MTI nyomán)