A kisebbségi nyelvhasználati törvény sorozatos megsértése miatt tömeges beadvánnyal fordult a szlovák kormányhivatalhoz a Pro Civis polgári társulás - közölte az MTI-vel a szóban forgó felvidéki magyar civil szervezet hétfőn.
A szervezet, amely így szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a kisebbségek nyelvhasználati jogait rögzítő törvényt az illetékesek nem tartatják be, egyidejűleg 117 beadvánnyal fordult a tót kormányhivatalhoz. Ezekben konkrét példák egész sorát példaként felhozva kérik számon a hivatalon a szabályozás betartatását.
A Pro Civis aktivistái - akik már korábban is éltek a figyelemfelhívás ezen eszközével - ezúttal a Nyugat-szlovákiai Energetikai Vállalatot panaszolták be.
"A vállalat nem tartja fontosnak, hogy a közterületeken álló trafóállomásain, elosztóállomásain, villanyoszlopain és egyéb villamos-energetikai berendezésein feltüntesse a kisebbség anyanyelvén is az emberi élet, egészség és biztonság veszélyeire figyelmeztető táblák szövegeit" - mutattak rá sajtóközleményükben az aktivisták, akik a beadványokhoz fotódokumentációt is csatoltak. Közleményükben hangsúlyozták: csak a Dunaszerdahelyi járásban 36 településen mérték fel a helyzetet, és arra a megállapításra jutottak, hogy az összes dokumentált berendezés esetében hiányoznak a magyar feliratok.
A Pro Civis közleményében megjegyzik: a kormányhivatal feladata nem az lenne, hogy különféle kutatások és elemzések által igyekezzen kimutatni, hogyan tartja be Szlovákia a kisebbségi nyelvhasználati törvényt, hanem azon kellene fáradoznia, hogy az ország nemzetiségeinek megelégedésére valóban betartsa és betartassa a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeit és a vonatkozó törvény előírásait.
A felvidéki magyar szervezet 2013-ban már 34 hasonló beadvánnyal fordult a kormányhivatalhoz, akkor a magyarok által lakott települések közelében levő üzemanyagtöltő állomásokon (benzinkutak) tapasztalt hasonló szabálysértésekre hívták fel a figyelmet. Akkori kezdeményezésük mentén a kormányhivatal az érintett cégeket kötelezte az állapot szabályszerűsítésére, ám ennek kivitelezése közel egy évig tartott.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: