A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) hatvan napra felfüggesztette tisztségéből Horváth Annát, Kolozsvár magyar alpolgármesterét - tájékoztatott a honlapján közzétett közleményben a DNA.
A DNA befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja Horváth Annát, és hatvan napra ügyészségi felügyelet alá helyezi az alpolgármestert. Ez idő alatt nem láthatja el az alpolgármesteri teendőket, nem veheti fel a kapcsolatot az ügyében érintett személyekkel, rendszeresen meg kell jelennie a hatóságok előtt, és csak az ügyészek jóváhagyásával hagyhatja el Románia területét.
Vádat ugyan nem emeltek Horváth Anna ellen, de a DNA “vádlottként” említi közleményében.
(MTI)
Frissítés: fesztiválbelépők közbenjárásért
Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kedden délelőtt közzétett közleményében adott bővebb tájékoztatást az ügy részleteiről. Eszerint az RMDSZ-es elöljáró ellen amiatt indult bűnvádi eljárás, hogy állítólag közbenjárt egy ingatlanfejlesztésben érdekelt vállalkozó érdekében a városházán, cserében pedig fesztiválbérleteket kapott az üzletembertől.
Zoom
A nyomozó hatóság közölte, Horváth Anna 2016 februárja és májusa között latba vetette alpolgármesteri tisztségéből származó befolyását a polgármesteri hivatal alkalmazottai, többek között a városrendezési osztály munkatársai körében, és felgyorsította egy olyan ingatlanprojekt engedélyezését, amelyhez a szóban forgó – a DNA által meg nem nevezett – üzletembernek gazdasági érdekei fűződtek.
Az ügyészség szerint az alpolgármesteri tisztséget 2012 óta betöltő RMDSZ-es politikus többek között az urbanisztikai és az építkezési engedély kibocsátását sürgette meg a hivatal illetékes főosztályának munkatársaival. „Ennek fejében a gyanúsított hatvan darab, két zenei fesztiválra szóló, összesen húszezer lej (közel másfél millió Ft) értékű bérletet kért az üzletembertől, hogy ezeket utólag ösztönzésképpen felajánlja a választási kampányát támogató önkénteseknek” – szerepel a nyomozó hatóság közleményében. A DNA emellett azt állítja, hogy a felek abban is megállapodtak, miszerint a bérletek átadásának leplezése céljából a vállalkozó szponzorszerződést köt egy Horváth Anna által megnevezett jogi személlyel.
A DNA hétfőn kilenc kolozsvári helyszínen – többek között Horváth Anna lakásán és irodájában, két tanácsosa otthonában, a városháza városrendezési osztályán és az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének Magyar utcai székhelyén – tartott házkutatást, és kihallgatásra vitte be az alpolgármestert, aki az esti órákban szabadon távozhatott az ügyészség kolozsvári székházából. A politikus hétfőn Facebook-oldalán reagált az ügyészségi vizsgálatra. „2012 óta vagyok Kolozsvár magyar alpolgármestere. Ez idő alatt törvényesen jártam el minden egyes ügyben, tisztességesen végeztem a munkám. Azt várom, hogy az ügyészség ugyanilyen tisztességgel tegye az övét" – közölte az alpolgármester, aki a júniusi választásokon az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje volt.
(Krónika nyomán)