Tíz éve működő, gyerekeket koldulásra kényszerítő bűnszervezetet lepleztek le Nagybányán. Az áldozatok között hároméves gyerekek is vannak.
A gyerekeket arra kényszerítették, hogy bevásárlóközpontoknál és templomoknál kéregessenek. A bűnbanda tagjai megverték vagy láncokkal kötözték meg azokat, akik nem akartak engedelmeskedni, vagy nem tudták összegyűjteni a napi 4000 forintnyi összeget. Az áldozatok között 3 éves gyerekek is vannak - számolt be róla az M1 tudósítója.
A koldusmaffia 2006 óta működött az erdélyi Nagybányán. A szervezetet egy házaspár építette ki. Először a saját gyerekeiket küldték el koldulni, aztán egyre több szegény sorból származó kiskorút szerveztek be, azzal hitegették őket, hogy így majd jól fognak járni. Kősőbb a saját gyereküket bízták meg azzal, hogy őrködjön és kínozza meg azokat, aki szökni próbálnak.
Több tucat gyerek érintett az ügyben.
Az ügyben érintett több tucat gyerek Nagybánya szegény negyedéből származik, sok esetben a szülők is tudták, hogy minek vannak kitéve, mégsem tettek semmit, mert őket is megfenyegették.
Nagybányán már volt egy kezdeményezés korábban, hogy összegyűjtötték a kiskorú koldusokat az utcáról, és kivizsgálták a családi körülményeiket. Akiknél pedig nem volt megfelelő a családi háttér, azokat a gyerekeket a gyermekvédelem gyámság alá vette.
A házaspárt a Máramarosi Törvényszék 30 napos vizsgálati fogságba helyezte.
(Híradó, videó itt)