Márton Áron püspöki kinevezése 77. évfordulóján tartott csíksomlyói szentmisével zárult péntek este a Márton Áron-emlékév. A csíksomlyói kegytemplomban tartott szentmisén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek személyes élményei alapján idézte fel a szent életű püspök alakját.
Elmondta: római diákként maga is jelen volt, amikor az azóta boldoggá avatott VI. Pál pápa Márton Áron fogadása után az erdélyi fiatalokhoz fordult, és arra kérte őket, hogy szívleljék meg Márton Áron szavait, mert szent püspökük van.
Jakubinyi György azt is felidézte, hogy Márton Áron emberi tisztességét, egyenes jellemét a kommunista hatalom is elismerte. Amikor jelezték a püspöknek, hogy megszüntetik házi őrizetét, Márton Áron kijelentette: a döntést csak feltételek nélkül fogadja el. A román kommunista állam egyik vezetője ki is mondta, Márton Áronnak nem kell feltételeket szabni, mert tudják róla, hogy mindig azt mondja, amit vall, és nem fogja félrevezetni az állami hatóságokat. Jakubinyi György a vasárnapi választásokra vonatkozóan is Márton Áront idézte, aki egy 1947-ben keltezett püspöki körlevelében erkölcsi kötelességnek nyilvánította a választásokon való részvételt.
A mise után tartott ünnepség keretében Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter Márton Áron 1949-es letartóztatása előtti, a hívek százezrének erőt adó csíksomlyói prédikációját elevenítette fel. Megjegyezte: Márton Áron öröksége ma is él, hiszen a pünkösdi búcsúra most is százezrek zarándokolnak el Csíksomlyóra. Úgy vélte: Csíksomlyó anélkül is szellemi kincs, hogy az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) felvenné a védett szellemi kulturális örökségek listájára. A miniszter szerint Csíksomlyóra kell elzarándokolni hogy ki-ki igazán megtudja, milyen magyarnak lenni, milyen hithű magyarnak lenni.
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára beszédében az emlékév eseményeit idézte fel. Úgy vélte: akkor maradunk hűek Márton Áron szelleméhez, ha ma sem hajlunk meg semmilyen hatalmi önkény előtt.
A rendezvény végén a Hargita megyei önkormányzat Lázár Csillát, a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum létrehozóját és vezetőjét Márton Áron-emlékéremmel tüntette ki.
(MTI)