Az RMDSZ csinovnyikjai megint kitettek magukért a kollaborálás frontján: Sepsiszentgyörgyön az idén egy román „kultúraszervezőnek” adták át a Háromszék Kultúrájáért Díjat. Az átadóünnepségen a díjazott kulturális tevékenységét méltató beszédet mondott Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke és a magyargyűlölő Esterházy Pétert Sepsiszentgyörgyön többször is vendégül látó, majd halálakor elsirató Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár szintén RMDSZ-es igazgatója – derül ki a Háromszék és más székelyföldi lapok híréből.
Zoom
Tamás Sándor csokra a díjazottnak
S mit gondol a kedves olvasó, ki volt a kitüntetett román hölgy legfőbb méltatója? Szonda Szabolcs, aki a megszálló nép képviselőjét, Niculina Tintart a díj átadásakor elmondott méltató beszédében „a Kovászna megyei kulturális élet szürke eminenciásának” nevezte. Az a Szonda Szabolcs, aki a magyargyűlölő Esterházy Pétert annak idején elsiratta. Az Erdélyben megjelenő magyar nyelvű lapok beszámolói idézik Szonda Szabolcs és a még nálánál is nagyobb RMDSZ-es, Tamás Sándor beszédét, ám azt senkitől nem tudtuk meg, hogy mi késztette a háromszéki magyarokat a díj odaítélésére, mit tett a díjazott a megszállás alatt élő székely magyarságért, mikor és miben segítette elő nemzettestvéreink magyar kulturális életének a fejlődését.

Szonda Szabolcs: „a Kovászna megyei kulturális élet szürke eminenciása” - a díjazott megszálló
A díjat 2013-ban alapították a magyar megyevezetők, s azt tavaly Egyed Ákos kiváló történész, Bodos falu szülötte kapta. Egyed Ákos, az erdélyi, s azon belül a székely magyarság történetének kutatója több kötettel és számos tanulmányával letette névjegyét a nemzet asztalára.
Ám ki ez a Niculina Tintar (ejtsd: Cincár, neve magyarul azt jelenti, hogy szúnyog – M. Á), mit tett le a románok által megszállt magyarság asztalára? Mert valamiért odaítélték neki ezt a díjat, s ha valóban kiérdemelte, akkor a sajtóbeszámolókban miért nem olvashatunk arról, hogy mivel érdemelte ki?
Mikó Áron – Kuruc.info