A cigány polgárőrök működtetésére fordított támogatást azok a falvak és városok kérvényezhetik majd áprilistól, amelyekben marginalizáltan élnek a roma közösségek.
A cigány civil polgárőrök projektje folytatódik. A helyi civil rendfenntartó szolgálat nemzeti projekt keretén belül folytatódik a cigány civil polgárőrök projektje, amelyre 10 000 000 eurót költenének. "A múltban a járőr projekt olyannyira sikeres volt, hogy a projekt lezárását követően számos falu és város saját forrásokból finanszírozta a roma polgárőröket. Ezért úgy döntöttem, hogy mindent megteszek annak érdekében, hogy a projekt folytatódjon és 2017-ben elkezdjen megvalósulni. Nem csak az önkormányzatoknak, az embereknek is szükségük van rá" - mondta el Ravasz Ábel cigányügyekért felelős kormánybiztos.
A rcigány polgárőrök működtetésére fordított támogatást azok a falvak és városok kérvényezhetik majd áprilistól, amelyekben marginalizáltan élnek a roma közösségek. A "romaügyi" kormánybiztos azt ígérte, hogy a projekt keretében leegyszerűsödik az adminisztratív teher a projektben résztvevők számára.
A helyi civil rendfenntartó szolgálat együttműködik majd a városi és állami rendőrséggel és közvetítő szerepet tölt majd be, hogy a cigány polgárok úgy tekinthessenek a rendőrségre, mint rendfenntartó szervre. A cigány polgárőrök nem helyettesítik majd a rendőrség tevékenységét, de bizonyos esetekben segítséget nyújtanak majd. Abban segédkeznek, hogy effektíven megoldódjanak a kihívást jelentő konfliktushelyzetek a közösségekben, valamint kommunikálnak majd a szociálisan kirekesztett személyekkel.
(Bumm nyomán)