Az elmúlt három év magyarellenesnek tekintett "romániai" megnyilvánulásainak a gyűjteményét mutatta be Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke hétfői nagyváradi sajtótájékoztatóján.
Az EMNT által összeállított 40 oldalas Transylvanian monitor a romániai sajtóban ismertetett 312 esetet mutat be a 2014 és 2016 közötti időszakból angol, román és magyar nyelven.
Tőkés László a sajtótájékoztatón a "romániai" magyarellenességet tévesen az antiszemitizmushoz és romaellenességhez (Tőkés közleményében a cigányellenesség szó szerepel, csak az MTI helsinkibb akart lenni a Helsinki Bizottságnál - a szerk.) hasonlította. “Ez olyan fajtája a xenofóbiának, amely ellen Egész Európában hadjárat folyik. A magyarellenesség felszámolása nélkül nem lehet demokráciáról beszélni Romániában” – jelentette ki a fideszes európai parlamenti képviselő.
(MTI nyomán)
Frissítés: Letölthető és terjeszthető a gyűjtemény
A bemutató visszásságai ellenére viszont a kiadvány hiánypótló. Az alábbi képre kattintva tölthető le a 2014 és 2016 között elkövetett magyarellenes oláh megnyilvánulások gyűjteménye.

Angol nyelven itt, románul pedig ide kattintva érhető el.