Minden valószínűség szerint szándékos tűzokozás miatt kapott lángra pénteken este egy roma család háza Gyergyószentmiklóson. A hatóságok szerint az ügy összefügghet az egy nappal korábban a városban elkövetett nagy értékű lopással.
„Úgy tűnik, a csütörtöki nagy összegű pénzlopás következménye az eset. Gyújtogatás gyanúja áll fenn” – nyilatkozta a Székelyhon érdeklődésére Filip Gheorghe, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a péntek esti, gyergyószentmiklósi tűzesetek kapcsán.
Zoom
A kora esti órákban lobbant lángra a köztudottan cigányok lakta Malmoknál – Gyergyószentmiklós Alfalu felé vezető határában – egy szalmabála, illetve a Kaufland melletti ház és melléképülete. A tűzoltóság és rendőrség nagy erőkkel vonult mindkét helyszínre, a lángokat sikerült megfékezni. Az égő ház lakói menekülésre kényszerültek, a tűzeseteknek nincsenek áldozatai. Mivel nem zárható ki, hogy cigányok ellen további erőszakos cselekedetek is történhetnek, ezért a megyei rendőrparancsnok állandó felügyeletet rendelt el – a csendőrség bevonásával – azokban a városrészekben, ahol szintén cigány családok élnek. A kivizsgálást az ügyészség végzi a rendőrség jelentése alapján. Egyelőre csendháborítás és előre megfontolt szándékkal elkövetett rongálás tetteseit keresik.
Zoom
Közösségi oldalakon megjelent hozzászólásokban felmerült, hogy a gyújtogatáshoz köze lenne a csütörtöki lopás áldozata, L. E. családjának. Az érintettek a portál számára határozottan leszögezték: elhatárolódnak ettől az esettől, nem bujtogattak senkit és nem is gyújtogattak. Az említett lopást a rendőrség közlése szerint két 15 éves követte el, harmincezer lejnyi készpénzt emeltek el egy autóból.
Zoom
Gyergyószentmiklós polgármestere: a cigánybűnöző családok az előidézői a történteknek
Higgadtságra inti a közösséget Gyergyószentmiklós polgármestere. Nagy Zoltán a pénteki tűzesetkor nem tartózkodott az országban, de telefonon tartotta a kapcsolatot késő éjszakáig a prefektúrával, illetve a rendfenntartó hatóságokkal.
Zoom
A Gyergyói Hírlapnak nyilatkozva kijelentette: meggyőződése, hogy a Kaufland mellett élő családok előidézői voltak a történteknek. „Rég izzik hamu alatt a parázs, ezek a családok sok bosszúságot okoznak” – jelentette ki a város első embere. Több eset volt, amikor a bevásárlóközpont parkolójában lopás történt, de mivel ezt kiskorúak követték el, a törvényes eszközök kevésnek bizonyultak a folyamat megállításához. „A kialakult helyzet sajnálatos. Ha a bűnmegelőző szerveknek több eszköz van a kezükben és hatékonyabban tudtak volna eljárni, nem jutunk el idáig” – vélekedett Nagy Zoltán.
Zoom
Olyan esetről is beszámolt, amikor valaki határozottan elutasított egy kiskorú kéregetőt, a gyermek felnőtt rokonai megfenyegették az adakozást megtagadó személyt. Ugyancsak az említett család támadt rá egy rendőrautóra, amikor a megfékezésükre rendőrség szállt ki a helyszínre. Betörték a járőrautó szélvédőjét, a rendőrök erősítést kellett hívjanak.
Zoom
A polgármester szerint a kevés következménnyel járó tettek kelthették a szóban forgó családokban azt az érzetet, hogy nekik bármit szabad. Ennek eredménye a pénteki gyújtogatás. „A történtekből mindkét félnek le kell vonnia a következtetéseket. A lakosságot arra kérem, hogy bár megértem indulataikat, semmi olyat ne tegyenek felindulásból, aminek csak káros következményei lehetnek. Nem vezet jóra, ha családokat, illetve a teljes gyergyószentmiklósi lakosságot megbélyegzik” – összegzett a polgármester. Gyergyószentmiklóson továbbra is a hatóságok felügyelik a cigányok lakta övezeteket, hogy megelőzze a sérüléseket, újabb konfliktus kirobbanását.
(Székelyhon - Balázs Katalin; fotók: Szász Adorján)
Korábban írtuk: Az M1 úgy tudja: öt különböző helyen támadtak "roma" családokra ismeretlenek, Gyergyószentmiklóson.
Több ház kiégett, és többen meg is sérültek. A gyergyószentmiklósi cigányok azt mondták: a motoros-autós banda percek alatt kikergette őket a házaikból, és felgyújtotta a lakásaikat. Ezért nagyon félnek.
Zoom
Ismerünk egy biztos módszert, amellyel még magát a gárdafantomot is elijesztenék
Az M1 tudósítójának a helyi rendőrkapitány azt mondta: majdnem biztos, hogy leszámolás történt (vagyis valószínűleg vagy fajtársak az elkövetők, vagy a cigánybűnözésből lett elege egyeseknek - a szerk.), az elkövetők kilétét ugyanakkor egyelőre homály fedi. A rendőrség egy 20-30 tagú csoportot keres.
A városvezetés az eset miatt kríziscsoportot állított fel.
“Sajnálatosnak tartom a helyzetet, egyáltalán nem örvendünk neki, kellemetlen. Sajnos, az utóbbi időben elharapózott agresszió, lopások eléggé jellemezték a zónát, ahol kitört a botrány. Ezt inkább megelőzni kellett volna, mint a helyzettel szembesülni” – fogalmazott György István, Gyergyószentmiklós alpolgármestere.
A támadás óta a rendőrség és a csendőrség fokozottan védi a cigányok lakta környéket.
(Híradó)