Az RMDSZ Mikó Imre Jogvédő Szolgálata feljelentést tesz minden olyan magyarellenes kijelentés miatt, amelyet az elmúlt napokban román politikusok és közismert véleményformálók fogalmaztak meg – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.
A jogvédő szervezet szerint az RMDSZ és a kormányzó szociáldemokraták között a kormányválságról folytatott tárgyalások idején olyan magyarellenes uszító nyilatkozatok láttak napvilágot, amelyek nem maradhatnak következmények nélkül
„Fogadják el a nyelvi jogokat bővítő közigazgatási törvénytervezetet, illetve legyen hivatalos munkaszüneti nap március 15-e.” Ez volt az RMDSZ két legfontosabb feltétele, hogy aláírja a bizalmatlansági indítványt.
Az elmúlt időszakban hihetetlenül vehemens magyarellenes hullám csapott végig a román média egy nagy szegmensén és számos román politikus élesen magyarellenes megnyilvánulásokat tett. A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat úgy döntött, hogy nem megy el szó nélkül a történtek mellett.
Az elmúlt 5 évben nem volt példa ilyen magyarellenes hisztériára, mint ami az elmúlt napokban kitört az RMDSZ legitim politikai tárgyalásai során – jelentette ki Benkő Erika képviselő. „Hihetetlenül éles és durva magyarellenes kijelentések hangzottak el véleményvezérektől és politikusoktól, többek a között a román közösségi médiában” – tette hozzá az RMDSZ parlamenti képviselője.
Benkő Erika kiemelte a volt államfő, Traian Băsescu közösségi hálón tett bejegyzését, amelyben az erdélyi magyarokat Budapestre küldte ünnepelni március 15-én. A volt államfő által vezetett Népi Mozgalom Párt politikusai éles magyarellenes kijelentéseket fogalmaztak meg. „Sem a médiának sem a politikusoknak nem szabadna a magyar közösség ellen uszító kijelentéseket tenniük, csak azért, mert a pillanatnyi politikai érdekük ezt diktálja” – nyilatkozta a képviselő.
Benkő Erika elmondta: eddig 5 konkrét panasztétel van a diszkriminációellenes tanácsnál, 3 további esetnél fontolgatják, hogy büntetőjogi eljárást is kezdeményeznek. „A feljelentéseknek az a célja, hogy a hatóságok megállapítsák a diszkrimináció tényét és megbüntessék azokat, akik törvényt szegtek” – jelentette ki az RMDSZ parlamenti képviselője.
Benkő Erika elmondta: hosszútávon azt szeretnék elérni, hogy mindenki gondolja meg Romániában, mielőtt politikai érdekből a magyar közösségnek a méltóságát sértő kijelentéseket tesz. A Mikó Imre Jogvédő Szolgálatnak az a munkája, hogy folyamatosan felügyeljen minden magyarellenes megnyilvánulást – hangzott el az M1 műsorában.
(Híradó)