Tiltakoznak a szülők több szerémségi városban, ugyanis a belgrádi vezetés azt akarja, hogy az országban ragadt bevándorlócsaládok gyerekei közös osztályokba járjanak a helyi diákokkal. Csaknem 700 gyerekről van szó, szerbül azonban nem tudnak, és angolul sem sokan. Több helyen aláírásgyűjtés kezdődött - hangzott el az M1 Híradóban.
A szerb oktatási minisztérium úgy határozott, hogy a bevándorló családok gyermekei közösen járnak majd a helyi gyerekekkel együtt iskolába a "szerb-horvát" határ közelében lévő településen, Adasevcin. A döntést azzal indokolták, hogy a törvények szerint Szerbiában minden gyereknek kötelező az általános iskolai oktatás, ráadásul ez a bevándorló gyerekeket segíti majd a beilleszkedésben is.
Tiltakozás és aláírásgyűjtés
A bejelentés felháborította a szülőket. Adasevcin tiltakozás és aláírásgyűjtés kezdődött. A petíciót három nap alatt több mint 600-an írták alá.
Válaszokat várunk az oktatási titkárságtól, hogy az ilyen fajta oktatás kivitelezhető-e, a tanárok fel vannak e készülve és a gyerekeink ugyanúgy tudnak-e majd tanulni, mint eddig. A diákjainkat szíriai, afganisztáni és pakisztáni gyerekekkel akarják közös iskolapadokba ültetni, ez legalább háromféle nyelv, negyedik pedig a szerb - mondta a helyi önkormányzat képviselője, Ilija Mirkovic.
A szülők féltik gyermekeiket
Az adasevci általános iskolába a 117 helyi diák mellé, 41 migráns érkezne. A tiltakozó szülők azt mondják: attól tartanak a leginkább, hogy a gyerekeik lemaradnak a tananyaggal, és a vegyes osztályokban sokkal kevesebb figyelmet kapnak majd, mint korábban.
Határozottan ellenzem, hogy a másodikos fiammal egy osztályba járjanak, mert ennek a mi gyerekeink lesznek a vesztesei. Nem fogják megkapni azt a figyelmet, mint eddig, és a migráns gyerekeknek külön kellene tanulniuk, nem a mi gyerekeinkkel együtt - mondta az egyik szülő.
Más településeken is tiltakoznak
És nem csak Adasevcin háborodtak fel a helyiek. A Sidhez közeli Visnjicevon, és más településeken is tiltakozni kezdtek a szülők – itt is a tervek szerint néhány nap múlva kezdődne a közös tanulás a migráns gyerekekkel. A tiltakozás szervezői azt mondják, addig nem hagyják abba a demonstrációt, ameddig nem kapnak kedvező választ az iskolaigazgatóságtól.
Nagyon jól ismerjük az arrogáns viselkedésüket, hiszen már két éve látjuk itt őket a környezetünkben, és ez is közrejátszik abban, hogy ellenezzük ezt a döntést. Ha az illetékesek semmibe veszik a petíciónkat, akkor tömegesen bojkottálni fogjuk a tanítást, nem engedjük az órákra a gyerekeket addig, ameddig meg nem oldják a problémát – mondta el a tiltakozó szülők képviselője.
Szeptemberben Szerbiában és a Délvidéken mintegy 700 migráns gyerek kezdheti meg tanulmányait. Ők a befogadóközpontjaikhoz közeli iskolába járhatnak. Az, hogy a közös órák hogyan zajlanak majd, még nem lehet tudni. A tanárok amiatt is aggódnak, hogy a kulturális különbségek mellett a kommunikáció is gondot okozhat majd.
(Híradó nyomán)