Szabadkán egy 13 éves fiú fertőződött meg kanyaróval, és kórházba került, állapota stabil. A fiú 40 éves édesanyját is kórházba szállították, de a nőnél egyelőre nem állapították meg a fertőzést. Ő is jól érzi magát. A veszélyes járványt pár héttel ezelőtt észlelték, először csak Dél-Szerbiában, majd Belgrádban is megfertőződtek néhányan.
A kórt most a gúnyhatárhoz közeli Szabadkán is regisztrálták – hivatkozik a Vajdaság Ma hírportál szerb lapértesülésekre.
Délvidéken a gyermekek mintegy 93 százaléka felvette a szükséges védőoltásokat, mindössze 2-3 százalékra lenne még szükség, hogy létrejöjjön a nagyobb járványokkal szembeni kollektív immunitás, közölte a minap Zoran Gojkovic tartományi egészségügyi titkár. Gojkovic hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzet sokkal jobb a szeptemberihez viszonyítva, akkor ugyanis a beoltottak aránya 70 százalék volt, ez a javulás pedig a szülőknek köszönhető, akik megfogadták az egészségügyi dolgozók és a média tanácsát, és nem hiszik el az interneten terjedő téves információkat.
„Nyugtalanító viszont az a tény, hogy négy vajdasági községben továbbra is nagyon alacsony a beoltottak aránya. Ezek pedig Zombor, Verbász, Titel és Újvidék. Újvidéken és környékén ötezer-hétszáz gyermek van, aki nem vette fel a védőoltást, ebből négyezer-hétszáz a városban. Ezért Újvidéken jelenleg csak 85-86 százalékos az arány. De ez is haladásnak számít, mert a város központi részein szeptemberben a gyermekeknek csak 60 százaléka vette fel a védőoltást” – hangsúlyozta az egészségügyi titkár.
(Vajdaság Ma nyomán)
Kapcsolódó: