Akárcsak több székelyföldi városban, Szatmárnémetiben is sorozatosan próbálják ellehetetleníteni a magyar utcanevek elfogadásáról szóló tanácshatározatokat a románok. Arra hivatkoznak, hogy a törvény csupán a közintézmények és a településnevek magyar kiírását teszi lehetővé.
Szatmárnémeti polgármestere az M1-nek elmondta, a prefektúra érvénytelenné akarja tenni az önkormányzatok döntéseit a magyar utcatáblákkal kapcsolatban. A városi tanácsban, közel tíz éve kialakult egy olyan szokás, miszerint fele-fele arányban kaphatnak nevet román és magyar személyekről az utcák, terek. Amennyiben nem egy személynév szerepel az elnevezésben, akkor román és magyar nyelven is kiírásra kerül a megnevezés. Ezeket a döntéseket általában egyhangú tanácshatározattal szokták érvényre emelni – mondta Kereskényi Gábor polgármester.
Zoom
Utcanévtábla Szatmárnémetiben (Fotó: M1)
Hozzátette: a kormányhivatal azonban minden esetben megtámadja ezeket a határozatokat és gyakorlatilag azzal érvelnek, hogy nem tartozik az utcanév megnevezése abba a három kategóriába, amikor kötelező a kétnyelvű megnevezés feltüntetése.
A város azonban jó híreket kapott, hiszen a Nagyváradi Ítélőtábla döntése alapján maradhatnak a magyar feliratok – közölte Szatmárnémeti polgármestere.
(Híradó nyomán)