A tó vízminőségének megőrzése érdekében hozták meg ezt a döntést a helyi szakemberek. A fürdőzök miatt sok naptej került a tóba, amely komoly szennyezést okozott. A környezetvédelmi felügyelők már ki is helyezték a turistákat a tilalomról tájékoztató táblákat.
Zoom
Régi képeslapon a Szent Anna-tó
Még tavaly év végén jelent meg a Szent Anna-tó és a Mohos-tőzegláp menedzsmentterve, amelyben az egyik új szabályzás értelmében tilos a fürdés. A Natura 2000-es környezetvédelmi terület gondnoka, az Ecos Club Kft. nyújtotta be a román környezetvédelmi minisztériumhoz a tervet, és a román hivatalos közlönyben történt decemberi közléssel vált hatályossá. A tiltás alól kivételt képeznek a triatlon, duatlon és más típusú úszóversenyek – mondta Gavrila Hadambas, a természetvédelmi terület őrzője.
Az intézkedést azzal is indokolták, hogy a tóban megmártózó turisták az esetek többségében nem várják meg, hogy a testükön megszáradjon a naptej, így augusztusra egy vékony réteg naptej tűnik fel a Szent Anna-tó felszínén. A környezetvédelmi terület népszerűsítésére és megóvására alapított Pro Szent Anna Egyesület vezetője, Dósa Elek Levente mindezekhez hozzátette, hogy többek között ők javasolták a fürdőzés betiltását.
Az MTI-hez eljuttatott közleményből az is kiderült, hogy a 946 méteres tengerszint fölötti magasságban található tó tulajdonképpen a vulkánkráterbe lehulló esővizet tárolja, sem forrása, sem lefolyása nincs, ezért vize csekély mértékben képes csak az öntisztulásra.
A környezetvédelmi terület gondnoka, az Ecos Club Kft., amelynek vezetője Kerezsi László elmondta, hogy a tiltás nem vonatkozik azokra a sportolókra, akik verseny keretében úsznak a tóban. A verseny szervezőjének előzetesen a vízügyi hatóságtól kell engedélyt kérnie. A környezetvédelmi terület gondnoka közölte, a hegyi csendőrséget hívhatják segítségül az új szabályok esetleges megsértőivel szemben, hiszen a gondnokság nem jogosult a szabálysértők igazoltatására.
A becslések szerint évente csaknem negyvenezer turista látogatja meg a tavat, ugyanakkor a látogatók többsége jelenleg sem a fürdőzés kedvéért érkezik, így a környezetvédők remélik, hogy az új szabályozásokat sikerül majd betartatni. Ugyanakkor valószínűnek tartják, hogy a közeljövőben a fürdési tilalom miatt kicsit visszaesik a tó látogatottsága.