Gyereknapon érkezik Csíksomlyóra, majd szabadtéri szentmisét is tart a somlyói hegynyeregben Ferenc pápa. Böjte Csaba nagyon várja a Szentatyát, ő látja vendégül majd az odaérkezőket - írja a Bors.
Zoom
Személyes óhaja volt Ferenc pápának, hogy valamennyi katolikus hívő közösséget felkeressen "Romániában". Az egyházfő május 31-ével háromnapos apostoli látogatást tesz az országban. Ferenc pápa a második katolikus egyházfő, aki ellátogat Romániába, de az első, aki Székelyföldön is misét tart. II. János Pál pápa 1999-ben csak Bukarestet kereste fel, Erdélybe már "nem jutott el".
Ferenc pápa éppen gyereknapon tart majd szentmisét Csíksomlyón pünkösdi zarándoklatok mintájára, azaz szabadtéren, a somlyói nyeregben celebrál, egyébként a pünkösdi búcsú előtt egy héttel. A liturgiát latin nyelven, a homíliát olaszul mondja, amit magyar nyelvre is lefordítanak.
Az ünnepre nagyon készül már Böjte Csaba ferences szerzetes, ő látja majd vendégül a híveket, és persze a Szentatyát is, akivel imádkozni is fog.
– Tiszteletet, szeretetet, a helyiek munkájának az elismerését jelenti, ha valaki meglátogat egy másik embert. Igazán nagy megtiszteltetés, hogy Ferenc pápa méltónak talál minket arra, hogy meglátogasson. A székelyek számára ez egy nagyon fontos esemény. Mindig is hűek voltak Rómához, a katolikus egyházhoz, most ebből kapnak vissza egy kicsit – mondta az esemény jelentőségéről Csaba testvér.
Korábban egyébként a csonka országban is járt már pápa, II. János Pál 1991-ben: Máriapócsra érkezett, szentmisét tartott Esztergomban, Pécsett és Budapesten. 1996-ban pedig a millenniumát ünneplő Pannonhalmi Bencés Apátságot kereste fel Győrön kívül.– Ahol a pápa van, ott dobog a katolikus egyház szíve, és nagyon örülök, hogy ha csak egy kis időre is, de Somlyóm fog dobogni ez a szív. Mi is készülünk a gyerekeinkkel. Külön öröm számomra, hogy pont gyereknapon érkezik hozzánk – mondta az atya, aki a csonka-magyarországi híveket is biztatja, hogy menjenek.
Múlt héten jelentették be, hogy Ferenc pápa négy városba is ellátogat "Romániában".
– Bukarestbe, mert állami látogatása során hivatalos szervekkel is találkozik, Balázsfalván ellátogat a görög katolikusokhoz, Jászvásárban a román ajkú katolikusokkal, Csíksomlyón pedig a magyar katolikusokkal találkozik – mondta a bukaresti római katolikus érsekség szóvivője. Minden helyszínt az egyházfő óhaja szerint választottak ki.