2019. december 11., szerda, Árpád napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:06 Ukrán gyerekek turnéztatásával is kimutatja háláját a kormány a kárpátaljai magyarok jogfosztásáért17:48 Juh- és kecskehús fogyasztását ösztönző kampány indul17:17 Vízió a kultúráról16:57 Egy korábbi izraeli kém szerint Epstein Moszad-ügynök volt, akit politikusok zsarolására használtak16:16 Németországi pénzautomatákat fosztogató bandát kapcsoltak le15:55 Elkezdődött a mohácsi emlékhely tömegsírjainak vizsgálata15:25 Megszomjazott harc közben a pápai szamuráj15:17 Nem érdekelte a bírót a számtalan ellentmondás, a hiányzó DNS: Győrkös másodfokon is életfogytiglant kapott14:48 Júliustól bevezetik az egységes társadalombiztosítási járulékot14:19 Elfogadták a színházak működését is érintő kulturális törvénycsomagot14:07 Menekülés közben fogtak el kábítószer- és cigarettacsempészeket Pomázon13:30 Olyan szép transzmese lehetett volna ez a "nővé vált" kézisről - de nem lett az, a fránya valóság megint közbeszólt12:58 Sérültet kellett kimenteni a Mátyás-hegyi-barlangból12:20 Akár kitiltás és egyéves fizetésmegvonás is járhat a parlamentben cirkuszoló képviselőknek11:32 Már nyomtatják a dunaújvárosi időközi választás értesítőit
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Antimagyarizmus :: :: Hozzászólások

Szobrot emeltek Kolozsváron a megszállók a Budapestre bevonuló oláh tábornoknak

Reklám

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Kara adott otthont annak a rendezvénynek, amelyen felavatták Gheorghe Mărdărescu tábornok szobrát.
Zoom
Fotó: radiocluj.ro
A Román Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett rendezvényre 2019. augusztus 7-én, szerdán 11:00 órától került sor, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Karánál.
1919-ben Mărdărescu kezére adták az erdélyi fegyveres erők parancsnokságát, feladata a magyar alakulatok visszaszorítása volt az Erdélyi-középhegységig.
1919. augusztus 4-én a román csapatok bevonultak Budapestre, a támadást szünet nélkül hajtották végre, napi 18 km-es előrehaladási sebességgel, amely nem tette lehetővé a magyar védelmi erők számára, hogy előkészítsék a Tisza vagy Magyarország fővárosához vezető utak védelmét. Utólag a román hadsereg katonái I. Ferdinánd király jelenlétében vonultak fel az Andrássy úton.
A rendezvény programja a tábornok szobra leleplezését és felszentelését, koszorúzást, fegyveres felvonulást, valamint felszólalásokat foglalt magába. Jelen voltak többek között a Román Akadémia elnöke és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora, Ioan-Aurel Pop, Gabriel Leș honvédelmi miniszter, Ion Oprișor elnöki tanácsadó, Kolozsvár főpolgármestere, Emil Boc, illetve Ioan Aurel Cherecheș, Kolozs megye prefektusa.
Zoom
Fotó: notabn.ro
A román lapok egy része a Kun Béláék rezsimje elleni antikommunista fellépésként állítja be a támadást, de Erdély - s benne Kolozsvár - elrablása, a magyar főváros kifosztása nem egészen az antibolsevista harc nevében történt azokban az években, a román előrenyomulás nem titkolt célja pedig a minél nagyobb terület kiszakítása volt Magyarország testéből.
Basescu ma is azt vallja: az "igazi Románia" a Tiszáig terjed, további adalékként lásd ezt a korábbi cikkünket: Debretin, Macau, Solnoc és Seghedin - a tervezett Nagy-Románia nyugati részének 1915-ös térképe
(Kuruc.info - Erdély Ma - Capital nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready