2019. augusztus 22., csütörtök, Menyhért, Zombor napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
06:54 Kína szankciókkal fenyegeti a tajvani fegyvereladásban érintett amerikai vállalatokat22:49 Venezuela nagykövetséget nyitott Észak-Koreában22:32 Ledózerolták egy vendégeire támadó albán éttermét22:10 Egy olasz ügyésznek "köszönhetően" partizándalokat énekelve vonultak le a hajóról a néger megszállók22:04 Boris Johnson Berlinben: vannak alternatív lehetőségek a tartalékmegoldás helyett21:45 Az Északi Áramlat 2-ről tárgyalt Maas és Lavrov Moszkvában21:08 Putyin megerősítette: fegyverkísérlet során történt a halálos baleset20:48 Az amerikai kormányzat engedélyezni fogja a migráns gyerekek korlátlan ideig történő fogva tartását20:01 A hivatalos adat szerint meghaladta a 25%-ot a migrációs hátterű lakosság aránya a németeknél - de a valóság rosszabb19:43 A Mazsihisz megköszönte a kormánynak, hogy fizette a belterjes játszadozásukat, és egyúttal jelezték: most már a zsidó sportközpont következik19:28 A jemeni húszik megint lelőttek egy amerikai kémrepülőt 18:52 Vádat emeltek a 45%-os Simonka ellen - pedig szegény fideszes csak elszenvedője az egésznek18:15 Így ünnepelt a Mi Hazánk augusztus 20-án18:14 Egyeztetést kezd a kormányalakításról a baloldali Demokrata Párt az Öt Csillag Mozgalommal17:49 Mexikóban egy bíró engedélyezte kokain "rekreációs célú" fogyasztását
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Antimagyarizmus :: :: Hozzászólások

Szobrot emeltek Kolozsváron a megszállók a Budapestre bevonuló oláh tábornoknak

Reklám

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Kara adott otthont annak a rendezvénynek, amelyen felavatták Gheorghe Mărdărescu tábornok szobrát.
Zoom
Fotó: radiocluj.ro
A Román Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett rendezvényre 2019. augusztus 7-én, szerdán 11:00 órától került sor, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Karánál.
1919-ben Mărdărescu kezére adták az erdélyi fegyveres erők parancsnokságát, feladata a magyar alakulatok visszaszorítása volt az Erdélyi-középhegységig.
1919. augusztus 4-én a román csapatok bevonultak Budapestre, a támadást szünet nélkül hajtották végre, napi 18 km-es előrehaladási sebességgel, amely nem tette lehetővé a magyar védelmi erők számára, hogy előkészítsék a Tisza vagy Magyarország fővárosához vezető utak védelmét. Utólag a román hadsereg katonái I. Ferdinánd király jelenlétében vonultak fel az Andrássy úton.
A rendezvény programja a tábornok szobra leleplezését és felszentelését, koszorúzást, fegyveres felvonulást, valamint felszólalásokat foglalt magába. Jelen voltak többek között a Román Akadémia elnöke és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora, Ioan-Aurel Pop, Gabriel Leș honvédelmi miniszter, Ion Oprișor elnöki tanácsadó, Kolozsvár főpolgármestere, Emil Boc, illetve Ioan Aurel Cherecheș, Kolozs megye prefektusa.
Zoom
Fotó: notabn.ro
A román lapok egy része a Kun Béláék rezsimje elleni antikommunista fellépésként állítja be a támadást, de Erdély - s benne Kolozsvár - elrablása, a magyar főváros kifosztása nem egészen az antibolsevista harc nevében történt azokban az években, a román előrenyomulás nem titkolt célja pedig a minél nagyobb terület kiszakítása volt Magyarország testéből.
Basescu ma is azt vallja: az "igazi Románia" a Tiszáig terjed, további adalékként lásd ezt a korábbi cikkünket: Debretin, Macau, Solnoc és Seghedin - a tervezett Nagy-Románia nyugati részének 1915-ös térképe
(Kuruc.info - Erdély Ma - Capital nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready